Любомир Мисів: сучасна інтерпретація класичної музики змінилась

Любомир Мисів: сучасна інтерпретація класичної музики змінилась

Заступник директора соціологічної групи "Рейтинг" Любомир Мисів та головний редактор Karabas Live і директор з розвитку премії YUNA Ігор Панасов в ефірі Радіо Культура прокоментували результати дослідження про музичні уподобання українців.

Коли було зроблено перше дослідження щодо музичних вподобань українців та хто був його ініціатором?

Любомир Мисів: Ініціаторам та замовником є група "Рейтинг". Ми намагаємося розбавити нашу діяльність соціально-культурними темами, зокрема вподобаннями українців стосовно музики. Ідея виникла спонтанно, оскільки українці є різними й слухають різну музику. Ми вирішили повторити дослідження, яке проводили 10 років тому, з тими самими питаннями, які ставили в попередньому опитуванні.

Стильове і жанрове розподілення формувалися експертами вашого центру чи так ідентифікували свої вподобання респонденти?

Любомир Мисів: Це є сформовані альтернативи, які ми формували, виходячи із загальних даних, тобто збирали з різних джерел, які є стилі музики.

Українці люблять популярну, класичну і народну музику. Найбільше прихильників — у поп-музики, це 26% опитаних, народну музику обрав 21% опитаних, класичну музику — 25%, шансон — 18%, рок — 14%. Потім — танцювальна музика або диско, клубна музика і джаз. Як вам таке жанрове розподілення?

Ігор Панасов: Жанрове розподілення цілком нормальне, тому що розподіл за маленькими жанрами та стилями, яких лише в електронній музиці десь під сотню, не є доречним.

На цю тему: Як змінилися музичні уподобання українців за 10 років — коментує продюсер Віталій Клімов

Як ви вважаєте, такі музичні дослідження потрібні людям, які працюють у музичній індустрії?

Ігор Панасов: Звичайно. Мені дійсно було дуже цікаво. І я найбільше думав про те, як трапилися ці 25% у класичної музики. І в мене є декілька думок з цього приводу. Останнім часом особливі речі відбуваються навколо поняття "класична музика". У Києві це новий формат відпочинку, наприклад, класика на даху, у парку, на терасі. І звичайні громадяни корелюють себе з такими заходами, бо такий вид відпочинку став звичним. По-друге, це велика популярність концертів оркестрів, які виконують і класичну, і сучасну музику. Саундтреки до фільмів на 80% мають симфонічну складову, і люди, які чують ці саундтреки у кінотеатрах, потім йдуть на концерти, тому що вони їх полюбляють.  

Чи розуміють респонденти, що таке "класична музика"?

Любомир Мисів: Сучасна інтерпретація класичної музики змінилась, а, можливо, люди навіть і не розуміють, що таке "класична музика" і відносять туди джаз, лаунж і навіть чіл-аут. Другою причиною, чому класичну музику обирають 25%, є те, що хочеться виглядати інтелігентніше та статусніше. Тобто 25% — це не є чиста класика.

Фото — pexels.com