Климпуш-Цинцадзе: вибори на окупованих територіях Сходу є неприйнятними для України, це реалізація плану Кремля

Климпуш-Цинцадзе: вибори на окупованих територіях Сходу є неприйнятними для України, це реалізація плану Кремля

Як фракція "Європейська Солідарність" працює у парламенті, чи відбудуться вибори на окупованих територіях Сходу, з чим пов’язане звільнення Центральної виборчої комісії та чи можливе розширення "нормандського формату" — про це в ефірі Українського радіо говорили з головою комітету Верховної Ради України з питань інтеграції з Європейським Союзом, членом фракції "Європейська Солідарність'' Іванною Климпуш-Цинцадзе.

0:00 0:00
10
1x

Як фракції "Європейська Солідарність" зараз працюється у парламенті?

— Безумовно, складно. Неприємно, що не вислуховуються і не враховуються різні думки. Тому що всі ми представляємо різних виборців. У кожного з нас своя аудиторія, яка на нас розраховує. А парламент працює для того, щоб узгодити ці позиції, максимально врахувати інтереси всіх громадян і для того, щоб реалізовувати політичні пропозиції у законодавчому оформленні.

Разом з тим, ми бачимо, що деякі речі нам вдаються. Після такого ганебного, як на мене, ухвалення "псевдозакону про імпічмент" відразу і в першому, і в другому читаннях, разом з іншими фракціями, які є в меншості, вдалося добитися того, що всі закони мали б розглядатися і в першому, а потім був би час для правок до другого читання. Звичайно, "турборежим" працює, хоча до другого читання дали скорочену можливість вносити правки протягом 7 днів. Тому це не про реальний законодавчий процес. Одночасно ми підтримували ті законопроєкти, які були опрацьовані і попередньою коаліцією, і урядом.

Міністр закордонних справ Пристайко спочатку робить абсолютно фантастичну заяву про те, що потрібно провести вибори одночасно на всій території України, тобто і на підконтрольній території і на окупованій, але тільки згадує про Донбас, а про Крим — ні звуку. На наступний день Пристайко заяву спростував. Крім того, була заява від Спецпредставника США Курта Волкера, який сказав, що ніхто ніякі вибори на окупованих територіях проводити не буде, допоки там є російські війська. Що відбувається, на вашу думку?

— Команда Зеленського зараз активно готується до зустрічі на високому рівні у "нормандському форматі". І максимально намагається підготувати і суспільство до виконання тих обіцянок, які звучали між президентом Зеленським та Путіним. Як на мене, це результати тих прямих телефонних розмов, які відбулися між президентами, так само, як і повернення до нас моряків за рахунок віддачі російських громадян. Адже Україна віддала головного свідка збиття боїнга МН-17 Цемаха. Це проба ґрунту стосовно того, а про що можна домовитися у "нормандському форматі". Наскільки я розумію, ця зустріч у "нормандському форматі" відбудеться лише за умови, що до неї будуть підготовлені домовленості, які там будуть заявлені. Не відбудеться зустріч заради зустрічі. Саме тому всі ці заяви, які зараз звучать, сприймаються дуже небезпечно, тому що вибори за будь-яких умов на окупованих територіях Сходу не є прийнятними для України. Оскільки це повністю реалізація плану Кремля, а не українського плану відновлення територіальної цілісності, принаймні в частині Донбасу.

Найсильніша українська позиція прозвучала саме з вуст пана Волкера. Дуже важливо те, що він заявляє. Але мені би хотілося, щоб ця позиція була такою ж сильною і звучала так само сильно від наших дипломатів, людей, які оточують президента Зеленського, які відповідають за діалог з Російською Федерацією.

Яке значення має розпуск Верховною Радою Центральної виборчої комісії? Говорять, що це підготовка до референдуму в контексті питання війни на українському Сході.

— Ще в п’ятницю зранку, коли було поставлено на голосування питання звільнення всіх членів ЦВК за абсолютно надуманими, нібито "правовими", підставами (вони не були в переліку тих, які є зазначені в законі, і це вже було порушенням), було зрозуміло, що йдеться про якусь політичну доцільність і про намагання взяти під повний політичний контроль незалежний орган, який мав би працювати більше, ніж одна каденція президента, більше, ніж одна каденція парламенту, і саме у такий спосіб захищати демократичні процедури та демократичність виборів.

Ця ЦВК протягом останніх півроку провела і президентські, і парламентські вибори, до яких є найменша кількість претензій. І на цьому тлі їх усіх звільняють, тому очевидно, що йшлося про політичний контроль і зрозуміло, що це робиться для того, щоб це був новий керований орган.

В той же день прозвучали і заяви пана Пристайка, і натяки президента Зеленського стосовно того, що щось буде відбуватися з виборами на Донбасі. Очевидно, пазл відразу склався, що звільнення ЦВК пов’язане саме з тим, щоб призначити туди таких людей, якими можна керувати і які можуть оголосити референдум, "правильно" порахувати результати цього референдуму та правильно поставити ці питання на референдумі. Поза тим, це має бути та ЦВК, яка заплющить очі на дійсно важливі компоненти вимог ОБСЄ до проведення виборів і буде згодна: і оголосити вибори на окупованих територіях; і визнати їхні результати, незважаючи на те, чи будуть активно там присутні всі політичні партії, які хотіли б брати участь у політичній агітації, чи повернуться туди внутрішньо переміщені особи, чи буде там інформаційна можливість для всіх українських медіа активно вести свої інформаційну роботу. І ось тут, як на мене, є головна ціль цієї заміни складу ЦВК.

Чи є у вас інформація про те, що у "нормандському форматі" будуть брати участь Сполучені Штати Америки?

— Ми давно намагалися розширити кількість учасників "нормандського формату". Йшлося про залучення і Європейського Союзу як гравця, і США. Але для того, аби це відбулося, потрібна згода всіх сторін. Згоди Кремля на таке розширення формату немає і не було. І я не можу сказати, що Франція та Німеччина хотіли б дуже радісно погоджуватися на таке розширення формату. Тому весь цей час існував паралельний трек, узгоджений з "нормандським форматом" — американо-російський. Я бачу можливим, як додати країни, які точно не відстоюватимуть інтереси Росії, а відстоюватимуть принципи міжнародного права. Інтересу Кремля у цьому немає, тому я не бачу, як цей формат може бути розширеним.

На фото — Іванна Климпуш-Цинцадзе, facebook.com