Перша робота: чого не боятись і що слід знати — розповідає експертка з профорієнтації

Перша робота: чого не боятись і що слід знати — розповідає експертка з профорієнтації

Чи варто одразу після школи вступати на навчання до ВУЗу, які навички варто розвивати, аби знайти хорошу першу роботу, та яку професію обрати, аби не прогадати в майбутньому, — розповіла радіо "Культура" в програмі "ОргКультура" сертифікована консультантка, керівниця благодійних проектів громадської спілки "Освіторія" Ірина Плешакова.

Gap year: рік для пошуку себе

Не можна сказати, що в Україні така практика є нормою: сьогодні батьки все ще досі бояться, що буде, якщо їхня дитина не вступить у вищий навчальний заклад. Проте у Європі ця тенденція дуже популярна і діти після школи беруть так званий gap year, рік-прогалину, коли вони можуть подорожувати, шукати себе, заробляти перші гроші. 

Я маю таку історію з власного життя: мій син цього року закінчив школу і не вступив в університет, бо не захотів. Він готувався два роки, проте в останній момент, в травні, сказав: "Це не моє", і не пішов вступати. І хоч я працюю у цій сфері, проте також мала боротьбу "я — мати". Але, хоч це не просто, проте треба підтримати дитину і дати їй вибір.

Критично важливі навички

Зараз всі багато говорять про навички XXI століття. Проте я відокремлю три головні: комунікація, креативність та критичне мислення. Це те, без чого неможливо працювати на першій роботі. Всі люблять проактивних, комунікабельних, веселих людей, які будуть хапатися за всі завдання. Але потрібно розуміти, що зараз ми маємо справу з поколінням Z – це амбітні, цілеспрямовані люди, які часто одразу хочуть керувати великим проектом та мати велику зарплатню. Їх потрібно хвалити та надати ментора, який би не критикував, а направляв. 

Професії майбутнього vs Професії, що зникнуть

Є дуже цікавий сайт profatlas.com.ua, де зібрані понад 150 професій майбутнього, які будуть з'являтися в найближчі роки, та 57 професій, які зникнуть — наприклад, вахтер, контролер, білетер. Важливо пам'ятати, що активно з'являтимуться професії на стику спеціальностей та галузей. І ними оволодіти, до речі, можна й поза університетом. Адже зараз є купа можливостей для самоосвіти. Наприклад, опанувати професію data scientist — це обробка інформації  можна й на coursera чи на prometeus.

На який час припадає пік працездатності? 

Сьогоднішнє покоління не буде працювати на роботі, яка їм не подобається: вони поглянуть і підуть шукати щось інше. Випробувальні терміни, характерні для старшого покоління — зараз більше для роботодавців, а не для працівників. Я, наприклад, не погоджуюсь з тим, що їх варто проводити, адже найвищий пік працездатності в людини припадає на третій місяць роботи. Несправедливо, коли вона хотіла працювати на цій роботі в цій компанії, працює активно, а отримує меншу заробітну плату.

Що таке soft skills та навіщо їх розвивати

Багато молодих людей часто хочуть одразу велику заробітну плату. Проте, перш  ніж її просити, важливо спочатку провести дослідження ринку і зрозуміти, скільки ти коштуєш, що ти можеш робити. Адже ти можеш бути менеджером-касиром, а можеш бути менеджером, який приймає рішення. Плюс треба знати, які додаткові скіли ти маєш. Можливо, ти вмієш налагоджувати контакт з людьми. Важливо також, чи є в людини так звані "м'які навички" (soft skills): як ти вмієш поводитися, комунікувати з людьми; чи маєш критичне мислення; чи здатний приймати рішення; як в тебе з тайм-менеджментом. І тут цікава ситуація: людина може вивчитися на розробника додатків за пару місяців, але навряд чи зможе стати класною людиною за цей самий час. Тому soft skills треба вирощувати змалечку.

Чи жива досі практика отримання дипломів "для батьків"?

Батькам, які мають дітей-підлітків, які ще навчаються, слід не забувати про хибність розвитку так званої "дефіцитарності": наприклад, з математикою в дитини все гаразд, а з англійською — не дуже. В цьому випадку батьки наймають репетиторів з англійської, а про математику забувають. А дитина може добре реалізуватися саме в математиці. Тому треба розвивати те, що класно вдається.

Адже досі існує практика отримання диплому для батьків: ця вступна кампанія показала, що знову багато вступників на юридичні факультети. Це феномен нашої країни і всього простору СНД. Минулого року в Британії штучний інтелект опрацював понад мільйон юридичних справ без участі людини. А в Україні конкурс на юридичні спеціальності складає шість людей на одне місце. Минулого року випустилося 36 тисяч юристів, а потреба ринку — лише шість. Питання: де працюватиме решта?

Про що важливо пам'ятати в пошуках професії

Важливо запитати себе, якщо не знаєте, чим займатися: якби ти мав один вільний рік, в якій галузі ти хотів би вдосконалюватися? Якщо ти класно вмієш пекти панкейки  — ти б міг навчити цьому іншому, або працювати цей рік в кав'ярні.

Тому плануйте, думайте, вийдіть з дому і щось робіть: слухайте аудіокниги, ходіть на лекції, дивіться онлайн-курси, соціалізуйтеся, спілкуйтеся, вмійте казати "ні" і попросити за себе. Не мовчіть!

Фото - www.public.io

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Писанка завжди була оберегом, а не сувеніром — Зоя Сташук
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
"Її зачитували до дір". Історикиня Абдулаєва про першу кримськотатарську газету "Терджиман"
Ірина Цілик про свій фільм "Я і Фелікс", що будує містки між поколіннями