Як запровадження християнства вплинуло на Київську Русь – пояснює доктор богослів’я

Як запровадження християнства вплинуло на Київську Русь – пояснює доктор богослів’я

Як вплинуло запровадження християнства на Київську Русь та чому ми обрали саме східний обряд, розповів в ефірі Радіо Культура в програмі "Культура.Live" науковець, доктор богослов’я, мистецтвознавства та філософії, академік, професор Дмитро Степовик.

Ведучий:

Євген Захарченко

Хрещення Русі-України 28 липня стало офіційним святом завдяки указу президента Віктора Ющенка. Хоча історики вважають, що найбільш вірогідним днем хрещення було 14 серпня, а 28 липня – це день смерті, а отже пам’яті князя Володимира.

Як розповідає Дмитро Степовик, принесення християнства на українські землі не було пунктом введення Русі-України в коло цивілізованих країн: "Ми й до того були в тому колі, просто сповідували язичництво, багатобожжя. Але 988 рік став переломним моментом".

Фото - pda.pravda.if.ua

"Також й освіта була задовго до хрещення Русі: ще навіть до Кирила і Мефодія в нас була писемність, так звана "глаголиця". Вона трохи наближалася до кирилиці, але й відрізнялась від неї. Звісно, не всі були писемні, а лише вибрані люди. Але в той час дуже розвивалась народна культура. А писемність, власне, кирилицею виникає при князеві Аскольдові".

Дмитро Степовик розкриває й причини того, чому Київська Русь обрала християнство східного обряду: "Насправді ми були на крок від прийняття римської, католицької віри. Але свою роль зіграло кілька факторів. Перш за все, це економічна стабільність, адже саме її завжди хотіли підім’яти сусіди. По-друге, князь Володимир хотів поріднитися з візантійським імператором Василем, адже, кажуть, що в нього була дуже красива сестра. Також важливу роль зіграло те, що з Русі в Константинополь послали делегацію. Їх вразила краса собору святої Софії в Константинополі. Зрештою естетичний та династичний принципи зіграли вирішальну роль. Тому ми маємо тепер церкву східного обряду", – ділиться доктор наук.

За його словами, в сучасній політичній ситуації багато хто вважає, що це також було хрещення Росії: "Ні, бо Росія тоді була глухою язичницькою провінцією. Україна першою передача християнську віру східного обряду білорусам, а вже білоруси – угро-фінським племенам на Півночі".

Нагадаємо, сьогодні Україна святкує 1031-річчя хрещення Київської Русі. В зв'язку з цим Православна церква України провела перший хресний хід вулицями Києва.

Слухати повну версію.

ФОТО: pixabay