В Одесі триває виставка скульптур Марії Куліковської "Моя шкіра — моя справа"

В Одесі триває виставка скульптур Марії Куліковської "Моя шкіра — моя справа"

В Одесі триває виставка української художниці "Моя шкіра — моя справа". Детальніше про неї в ефірі програми "ART-Панорама" на Радіо Промінь розповіла авторка виставки, художниця Марія Куліковська.

Ведуча:

Наталія Тищенко

Виставку "Моя шкіра — моя справа" Марія Куліковська презентувала в Одеському художньому музеї. Це її перша персональна виставка у державному музеї України, хоча ці її роботи вже експонувалися за кордоном.

"Ідеєю було показати зліпки з мого тіла, скульптури, повноростові та погруддя, в гроті музею, бо в них ще ніколи не було такого прецеденту, щоб зробити виставку у закритому приміщенні. Це маніфест того, що моє тіло, моя шкіра, моя власна думка, життя — це особиста справа, і я можу моїм життям, моїм тілом розпоряджатися так, як я вважаю, так, як я відчуваю", — пояснила авторка виставки.

Марія Куліковська родом з Криму. На своїй малій батьківщині вона не була більше 5 років, виїхала під час окупації Криму Росією.

"Я завжди була в авангарді, мене представляли, як радикальну, реакційну, дуже авангардну. Я працюю з власним тілом, з перфомансами, з темами самоідентифікації та позиції жінки у сучасному світі, з темами фемінізму, — розповіла Марія Куліковська. — Я не можу потрапити до свого дому через свою художню практику".

На виставці "Моя шкіра — моя справа" Марія Куліковська експонуватиме роботи, які щойно повернулися з-за кордону.

"Це розстріляні п’ять моїх фігур, зліпки з мого тіла. Я розстріляла їх сама, власноруч. Чи був перфоманс для україно-швейцарського фільму "Forgotten".  Це була репліка того, що сталося насправді на Сході України, в Донецьку, коли бойовики розстріляли мої фігури, — згадує художниця. — Також там будуть скульптури, інтегровані в семплічні об’єкти, наприклад, кості, квіти — такі елементи, які символізують різноманітні метафори".

Виставка Марії Куліковської "Моя шкіра — моя справа" триває у Одеському художньому музеї до кінця літа.

Фото Одеського художнього музею