Чому українські партії згадали про українців за кордоном — думки експертів

Чому українські партії згадали про українців за кордоном — думки експертів

Напередодні парламентських виборів Радіо Культура відновлює свій спецпроект “Невже культура не на часі?”. Цього разу ведучі Ірина Славінська та Василь Шандро разом з гостями студії — історикинею з Канади Мартою Дичок, засновницею руху Global Ukrainians Віолетою Москалу, політологом Максимом Яковлєвим та головою української координаційної ради Михайлом Ратушним  аналізували програми партій, які претендують на парламентські крісла. А у фокусі були стосунки з українською діаспорою у світі.

Ведучі:

Василь Шандро, Ірина Славінська

— Чому кандидати згадали про діаспору?

Марта Дичок: Це для мене була велика несподіванка. Українці, які живуть за кордоном, вже багато років приїжджають сюди і багато українців виїжджають на працю. Але щоб політичні партії... Я ніколи не бачила, щоб вони звертали увагу на цей феномен. Я бачила, що є зв'язки економічні, тобто приїжджають люди і тут відкривають підприємства спільні. Є наукові зв'язки. А так щоб політична еліта звертала увагу на це... Я це вперше бачу. Може, раніше я не помічала, але це дуже цікаво.

Максим Яковлєв: Українці за кордоном мали найбільшу явку на закордонному окрузі. Хоча система інтегрування не дозволяє інтегрувати більше. Є країни, де громада може зібратися, орендувати приміщення і там організувати виборчу дільницю. Тобто необов'язково виключно на території посольства. А можна в різних містах, де немає консульських установ. Це в довгостроковій перспективі, я вважаю, правильно.

Та будьмо реалістами, станом на зараз громадяни України, ті, хто є в діаспорі, вони не становлять ту частку, що може впливати. Хоча для деяких партій 1-2% голосів впливають на подолання прохідного бар'єру. Тому, чим більше українців за кордоном буде голосувати, тим більше це може впливати.

Михайло Ратушний: Українська діаспора, українці, які перебувають за кордоном, — це є значна і доволі впливова і політично, і громадсько активна частина. І, без сумніву, не враховувати її інтересів під час виборів  це було б неправильно. Тому такі заяви від партій. 

— Які є проблеми?

Віолета Москалу про подвійне громадянство: 

Насправді у нас є два різних випадки: є українські громадяни, люди, які народилися в Україні і які потім згодом, з різних причин, отримують інше громадянство. То щодо них немає жодних заборон мати інше громадянство. Єдине, що каже законодавство, що Україна не визнає множинне громадянство. Тобто вона не визнає інше громадянство щодо держави. І ті 10%, які мають ще інше громадянство,  їх визнають лише  громадянами України. І те інше громадянство або інші, які можуть бути, — вони просто не визнаються.

Але інша справа щодо діаспори. Тобто іноземці, які народилися за кордоном і мають українське коріння. Якщо вони хочуть отримати українське громадянство, то зараз закон передбачає, що там дають 2 роки, за які людина має відмовитися від попереднього громадянства. І саме цю норму потрібно зараз забрати. Статистичні дані різних аналітичних центрів, які показують, що 10% українських громадян, які вже мають інше громадянство і є велика діаспора, якій так само бажано надавати українське громадянство за спрощеною процедурою, не вимагаючи відмови від іншого громадянства. Цю норму треба спростити.

Максим Яковлєв про подвійне громадянство:

У наших програмах дехто читає в питанні українців за кордоном натяк на складну проблему подвійного громадянства: в який спосіб це інтегрувати, реалізувати. Є різні версії. Наприклад, подвійне громадянство дозволити. Але той, хто має подвійне громадянство, не може займати державні посади, бути на державній службі і так далі.

Віолета Москалу про виборчі дільниці за кордоном:

Насправді ситуація жахлива. Вибори за кордоном для тих 10 мільйонів українських громадян, які на постійній чи тимчасовій основі перебувають за кордоном і можуть бути за кордоном саме в день виборів, то для них фактично неможливо голосувати. Тому що дуже погана, архаїчна організація цих виборів. Українська влада відкрила аж цілих нещасних 101 виборчу дільницю.  Кожна має максимальну спроможність до 3000 виборців за один день. Тобто максимальна спроможність  це 2-3% українських виборців за кордоном. І виходить, 98% виборців, а це може бути ціла третина виборців, які можуть опинитися за кордоном в день виборів, вони де-факто не зможуть голосувати.

Михайло Ратушний про проблеми з дільницями:

Українці за кордоном не можуть повноцінно проголосувати. Чому так виходить? Тому що в нас немає електронної системи голосування. Громадянин України, якщо він хоче обрати чи президента, чи парламент, то він має обов'язково прибути в консульство чи посольство — і проголосувати там. А якщо говорити про Польщу, то там тільки 4 дільниці. В кращому випадку там голосує більше трьох тисяч. Нехай у 4 дільницях може проголосувати 15 тисяч українців з 2-х мільйонів. Теж саме в Америці. І це призводить до того, що з 5 мільйонів громадян України, 500 тисяч яких введені в реєстр виборців, спроможні проголосувати лише трохи більше 50 тисяч.

Чи діаспора впливова?

Максим Яковлєв: Це дуже впливова частина. Це наш потенціал і наша культурна дипломатія. Це ті, хто можуть обстоювати наші інтереси через трансляцію правильних меседжів, на яких наполягає Україна. Зокрема, що немає ніякої громадянської війни в Україні, що це не боротьба НАТО проти Росії.

Ефір програми слухайте тут

Ірина Славінська, Марта Дичок, Василь Шандро
 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Писанка завжди була оберегом, а не сувеніром — Зоя Сташук
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
"Її зачитували до дір". Історикиня Абдулаєва про першу кримськотатарську газету "Терджиман"
Ірина Цілик про свій фільм "Я і Фелікс", що будує містки між поколіннями