Законопроект Зеленського про імпічмент майже на 80% переписаний із закону про регламент Ради — Коліушко

Законопроект Зеленського про імпічмент майже на 80% переписаний із закону про регламент Ради — Коліушко

Законопроект президента України Володимира Зеленського про імпічмент приблизно на 80% переписаний із закону про регламент Верховної Ради, переконаний голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері".

Ведучі:

Олена Зелінченко, Юрій Табаченко

"Кандидат у президенти Зеленський обіцяв законопроект про імпічмент, і правильно, що президент Зеленський виконує цю обіцянку. Але, з іншого боку, він обіцяв багато іншого, як на мій погляд, більш актуального. Моє політичне пояснення цьому полягає у тому, що насправді це зроблено для того, аби відволікти увагу громадськості від тих невладних перших кроків на посаді президента, які були зроблені президентом Зеленським", — зазначив Ігор Коліушко.

Коліушко наголосив, що юридичної точки зору цей закон нічого не дає.

"З юридичної точки зору цей закон нічого не дає. Всі умови проведення імпічменту визначення у статті 111 Конституції. І визначені так, що президенти України є одними з найбільш захищених президентів у світі", — сказав він.

Експерт зауважив, що процедура імпічменту практично є нереальною.

"Процедуру може ініціювати 226 народних депутатів — більшість, яка висловлює недовіру президенту. Має бути проведене розслідування, за результатами якого Верховний суд повинен ствердити, що є склад злочину. Конституційний суд повинен ствердити, що дотримана вся процедура.  І після того за імпічмент мають проголосувати три четвертих  (3/4) від конституційного складу народних депутатів, тобто 338 народних депутатів. Фактично ця процедура майже нереальна. Саме тому у нас ніхто і не спробував розпочати процедуру імпічменту", — прокоментував Коліушко.

Він також наголосив, що відповідно до закону "Про регламент Верховної Ради" та Конституції імпічмент вже давно можна проводити у нашій країні.

Коліушко також зазначив, що законопроект Зеленського про імпічмент приблизно на 80% переписаний із закону про регламент Верховної Ради.

"Якщо перевірити проект закону, внесений президентом, він приблизно на 80% повністю переписаний із закону про регламент. Нічого нового, він не додає, окрім певних нюансів. Наприклад, він додає таку спірну норму: якщо після початку процедури імпічменту президент подає у відставку, то процедура імпічменту зупиняється. Наслідки потім зовсім різні. Якщо президент у чомусь справді винен, то як можна просто піти у відставку і уникнути відповідальності? Після імпічменту він втрачає пожиттєвий титул президента, утримання. Подавши у відставку, він це може зберегти", — прокоментував юрист.

В Адміністрації президента на цю заяву наразі не реагували.

Зазначимо, 29 травня президент України Володимир Зеленський передав на розгляд Верховної Ради проект закону про особливу процедуру усунення президента України з поста (імпічмент) №10340.

Нагадаємо, у Верховній раді зареєстровано 5 законопроектів про імпічмент. Також сьогодні нардеп Олексій Гончаренко вніс законопроект "Про спеціальну тимчасову слідчу комісії Верховної Ради з проведення розслідування вчинення президентом державної зради або іншого злочину", у якому також йдеться про імпічмент.

Конституція України передбачає, що президент може бути усунений з посади достороково в порядку імпічменту, проте у законодавстві не прописана процедура проведення імпічменту.

Прослухати повну версію.

Фото — president.gov.ua