Що варто знати про процедуру голосування на виборах — роз’яснення КВУ

Що варто знати про процедуру голосування на виборах — роз’яснення КВУ

Заступник Генерального директора Комітету виборців України Наталя Линник в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" розповіла, що варто знати про процедуру голосування на виборах.

Ведуча:

Тетяна Дем’яненко

Кожен виборець має взяти з собою єдиний документ — паспорт громадянина України у вигляді книжечки або ID-картки. Виняток становлять військові особи, яким потрібно пред’явити військовий квиток або відповідне посвідчення.

Якщо у вас у паспорті пропущена дата вклеєння другої фотокартки до вашого паспорту, це не є перешкодою для голосування.

Якщо ви забули додаткову довідку про додаткову реєстрацію, яка додається до ID-картки, це також не буде підставою для неголосування. Але ми просимо виборців взяти цю довідку з собою, а також довідку про зміну голосування, оскільки не всі виборчі дільниці однозначно можуть трактувати розпорядження Центральної виборчої комісії і закону.

Щодо заповнення бюлетеню, слід зазначити, що коли виборець пред’являє паспорт, він розписується у списку виборців та контрольному талоні-бюлетені. Потім він отримує бюлетень. Після чого потрібно зайти до кабінки і поставити позначку навпроти прізвища того кандидата, за якого ви готові віддати свій голос. Декілька позначок на бюлетені ставити не можна.

Слідкуйте уважно, щоб ваш бюлетень був чистим і там не стояли штампики "вибув" навпроти прізвищ тих кандидатів, які заявили про своє зняття з виборчих перегонів.  

Якщо ви зробили помилку в бюлетені, потрібно звернутися до того члена виборчої комісії, яким вам його видав, і повідомити його про ситуацію. Ви можете отримати новий бюлетень в обмін на зіпсований, але тільки один раз.

Сьогодні, 31 березня, в Україні відбуваються вибори президента України. Виборчі дільниці розпочали роботу о 8:00 і працюватимуть до 20:00.

Прослухати повну версію. 

Фото — REUTERS