Масові затримання активістів в Криму пов'язані з 5-річчям анексії Криму — член Меджлісу кримських татар

Масові затримання активістів в Криму пов'язані з 5-річчям анексії Криму — член Меджлісу кримських татар

Масові затримання активістів в Криму, здійснені російською окупаційною владою, пов'язані з реакцією міжнародного співтовариства на 5-ту річницю незаконної анексії Криму. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" заявив  член Меджлісу Кримськотатарського народу Ескендер Барієв.
 
"Ці рейди я б пов'язав не з виборами в Україні, а з п'ятиріччям прийняття резолюції Генеральної асамблеї ООН щодо підтвердження територіальної цілісності України, тому що саме вчора проводились ці рейди і таким чином Російська Федерація кидає виклик міжнародній громадськості. Окрім того, ми знаємо, що Росія активно готувалась до проведення урочистих заходів присвячених так званому приєднанню Криму до Росії", — зауважує член Меджлісу.
 
Він звернув увагу на активну реакцію міжнародних організацій, починаючи від НАТО і закінчуючи Конгресом США і Європейським парламентом, на 5 років окупації.
 
"Відповідно, було прийнято низку серйозних резолюцій, які нанесли удар не тільки по оточенню Путіна, а й по самому Путіну. Тому, мені здається, що саме таким чином Росія намагається довести, хто є хто, хто там сила і хто господар в Криму", — вважає Ескендер Барієв.
 
 
Нагадаємо, 27 березня російські силовики провели обшуки у понад 25 оселях кримських татар у Сімферополі та поряд з ним. У ФСБ Росії при цьому заявили, що обшуки здійснюються у зв'язку з організацією "Хізб-ут-Тахрір", яка заборонена у РФ.
 
Кількість затриманих кримців сягнула 20. Їх доставили в управління ФСБ в Сімферополі. Всіх звинувачують в участі у терористичній організації. Місце перебування ще чотирьох — невідоме, їх шукають на околицях с. Строгонівка.
 
28 березня Київський райсуд Сімферополя, підконтрольний російській окупаційній владі,  арештував дев’ятьох кримськотатарських активістів. 
 
Слухати повну версію.
 
Фото: Кримська солідарність