Навчився казати "Ні" і відчувати фан від життя: історія схуднення Романа Коляди на 27 кг

Навчився казати "Ні" і відчувати фан від життя: історія схуднення Романа Коляди на 27 кг

Весна – чудовий час для того, аби взяти себе в руки і привести своє тіло в форму. В ефірі "ДеньПРО" радіоведучий, журналіст і музикант Роман Коляда, який за рік схуднув на 27 кг, розповів, як психологічні зміни вплинули на його схуднення.

Ведучі:

Марія Сизон, Дмитро Захарченко

Марія Сизон: – Минулого літа ти важив 122 кг. Зараз ти важиш 95 кг. Коли стався такий момент, коли ти зрозумів: все, жодних "з понеділка", "з вівторка", я більше нічого не відкладаю?

– Фокус у тому, що я нічого не вирішував. Я дуже довго думав, що, напевно, непогано було б (схуднути – ред.), тому що вже задишка, астма, коліна – купа неприємностей з зайвою вагою. Коли дихаєш, як морж, і ходиш, як пігвін, – це малоприємне видовище, та й всередині вже не дуже комфортно. З боді-позитивом в мене теж не дуже складалося.

А потім починаєш працювати над якимись іншими речами: над професійним вигоранням, над побудовою кар’єри, починаєш свідомо аналізувати якісь речі. У тебе мільйон задач, і ти спершу прешся від того, що ти такий швидкий, за кермом, заїхав у фастфуд – знову за кермом, кудись поїхав, знову фастфудом закинувся, колою залився. А потім дивишся на себе, колобка, і думаєш: "Трясця, Коляда, ти якось не так живеш".

Я почав розбиратися, які задачі зайві, вибудовувати особисті кордони, межі "моє–не моє". Де моє, де чиєсь чуже, за що я хочу нести відповідальність, а де щось чуже, за що я не хочу нести відповідальність, а його на мене навісили.

Потім почав розбиратися з особистими комунікаціями. Тому що я дуже добрий комунікатор, коли я десь в ефірі – я вже 20 з гаком років в ефірі беру інтерв’ю у людей, я до цього звик. А виявилося, що в житті, в діловому спілкуванні, навіть у ситуаціях smalltalk – я ні бум-бум. Взагалі. І я потрапив у відповідний комунікаційний кемп, де пробуджують мозок… Одразу ремарка: я з великою обережністю ставлюся до усіх коучів, тренерів і усього цього, я такої публіки наївся ще з 90-их, тому я такий мегаобережний скептик. Але мені пощастило і я зустрів дуже правильних людей.

Вони мене не попередили, і я це зрозумів вже наприкінці: пробуджуючи мозок, ти пробуджуєш і переналаштовуєш усе своє фізичне тіло. І це ключовий момент: чоловік у 42 роки згадав, що у нього є фізичне тіло, що це – чудовий інструмент, про який треба дбати. Не лише про мозок, не лише про мислення – усе це є частинами такої чудової машинки, яка має працювати гармонійно.

Зрештою, ти здоровий мужик, тебе оточують інші здорові люди, довкола повно жінок, яким, мабуть, приємніше дивитися на якийсь доглянутий апарат, а не на щось зачухане, яке тільки в ефірі звучить добре.

Дмитро Захарченко: – Ти сказав, що зрозумів, що "твоє", а що – ні. Це як? Фастфуд – точно не твоє, а ходьба пішки – 100% твоє?

– Я мав на увазі якісь життєві задачі, коли ти не вмієш сказати "Ні". Тебе щось попросили – ти побіг. Тебе ще двічі попросили – ти ще двічі побіг. А свої задачі у цей час зафакаплені. Нормально, коли ти кажеш: "Ні, у мене зараз немає ресурсу це зробити". Звісно, бажано це казати якимись людськими словами, а не термінами, але суть незмінна. Ну немає в тебе можливості, ти не мусиш хапати на себе чергову задачу і разом з нею здохнути.

ДЗ: – Виходить, треба в першу чергу полюбити себе. Але ж це теж непросто. У тебе були люди, які тобі з цим допомагали?

– Мені дуже пощастило з людьми, що мене оточують. Я раптом їх побачив.

Якщо по-чесному, то я до людей ставився як до об’єктів, які до мене приходять в ефір. Я поспілкувався, зробив з ними інтерв’ю, і далі дуже часто мене людина переставала цікавити.

І раптом зі мною це сталося, я почав людей чути і бачити не лише при мікрофоні. Зробив для себе мільйон відкриттів, у мене різко збільшилося і змінилося коло спілкування в бік людей, які теж з собою щось роблять, які займають активну життєву позицію і не сидять у позиції жертви. Це дуже сильні люди.

Я почав любити сильних жінок. Раніше, коли траплялася така "пані з яйцями", я трошки сторонився. А тепер я почав ловити кайф від спілкування з такою категорією жіноцтва. Виявилося, що є дуже круті особистості серед цієї "касти".

МС: – Це все про психологічні зміни. А як же відбулися такі кардинальні зміни у твоїй фігурі?

– Сталася така класна штука: комунікація перестала викликати у мене тривожність. А що люди роблять з тривожністю? Дуже часто вони її заїдають. Всі мої 122 кг – це зажерта тривожність, з різних причин.

Я порахував, що я зараз їм приблизно в 4 рази менше, ніж я їв. Це не означає, що я всіх закликаю в 4 рази урізати свій раціон, боже збав. Це дуже індивідуальні штуки, і свій досвід, свій шлях, свій темп треба нащупувати дуже індивідуально.

Я перестав їсти фастфуд, перестав пити солодкі газировки, практично перестав їздити за кермом.

Банальна річ – навіть обіймати кохану жінку, подругу приємніше, коли в тебе не стирчить пузо. Відчувати людину усім тілом, не гнути її об пузо – це приємно, навіть не в еротичному розумінні. Тактильне спілкування – це теж частина комунікації.

ДЗ: – Але ж ти жива людина. Думаю, ти теж любиш з’їсти шматочок сала, випити алкоголю…

– До речі, я люблю алкоголь. Випити з друзями 100 грамів гарного віскі, зустрітися з подругою за келихом гарного вина – це прекрасно. Коли перед тобою 3 шматочки сиру, чотири шматочки винограду і келих білого сухого – ти не нажерешся, але прекрасно проведеш вечір у гармонійному відчутті життя. Хоча алкоголь калорійний, і це треба враховувати.

Але я не рахую калорії.

МС: – Знайти свою золоту середину, не нервувати, оточити себе правильними людьми і відчути себе – це всі твої поради?

– І головне – відчувати фан від життя. Життя при всіх його складнощах – це надзвичайно круто штука. І коли ти починаєш відчувати його як річку, яка тече через тебе, тобі стає не до їжі. Ти їси рівно стільки, щоб підтримувати свій внутрішній баланс.

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США