Аналітики назвали п'ятірку кандидатів із найбільшими виборчими фондами

Аналітики назвали п'ятірку кандидатів із найбільшими виборчими фондами

Чинний президент України та кандидат на другий термін Петро Порошенко має рекордно великий виборчий фонд. Загалом же у першу п’ятірку найбільш грошовитих кандидатів увійшли також Юлія Тимошенко, Володимир Зеленський, Сергій Тарута та Олександр Шевченко. Такі результати оприлюднив громадський рух "Чесно".

Петро Порошенко на 100% профінансував кампанію з власної кишені і перерахував у свій виборчий фонд загалом 415 мільйонів гривень. У гривневому еквіваленті витрати Петра Порошенка на вибори є рекордними в історії президентських виборів в Україні. Однак у перерахунку на долари Порошенко поки що офіційно витратив лише 15,4 мільйона доларів, тоді як Віктор Янукович за два тури виборів 2010 року витратив понад 40 мільйонів доларів (322 мільйони гривень), а Юлія Тимошенко — 36 мільйонів доларів (290 мільйонів гривень).

Проміжний фінансовий звіт Юлії Тимошенко свідчить про 164 мільйони гривень її виборчого фонду. Всі кошті надійшли від партії "Батьківщина". Поки що відстежити походження цих коштів можливості немає. Більш поглиблену структуру цих надходжень можна буде побачити лише у звіті за І квартал, який НАЗК оприлюднить у травні.

Виборчий фонд Володимира Зеленського склав 102,8 млн гривень. Понад 68 мільйонів з них кандидату перерахували фізичні особи. Ще майже 16 мільйонів надійшли від партії "Слуга народу".  Власних коштів Зеленський вніс 11,5 мільйонів.

Ця сума могла б вивести Володимира Зеленського на третю сходинку за грошовим наповненням фонду, однак, понад 7 мільйонів гривень Зеленському довелося повернути донорам.

"Причина повернення коштів чітко не зрозуміла. Найчастіше гроші повертають донорам через наявність у них податкового боргу або коли серед бенефіціарів підприємств, які перераховували кошти, виявляють іноземців (або ж саме підприємство зареєстроване за кордоном). Сума повернутих коштів фактично збігається із сумою, яку на рахунок виборчого фонду перерахували юридичні особи", — пояснюють аналітики руху "Чесно".

Саме тому, Сергій Тарута, який першопочатково зібрав на 4 мільйони гривень менше за Володимира Зеленського, все ж посів третю сходинку цього "рейтингу фондів", оскільки донорам він був змушений повернути всього 1,3 мільйона. Загалом, виборчий фонд Тарути отримав понад 98 мільйонів гривень. З них 57 мільйонів надійшло від фізичних осіб, 7 мільйонів — від партії "Основа" та ще 33 мільйони Тарута вклав у кампанію власних коштів.

Висуванець партії УКРОП Олександр Шевченко власних коштів на кампанію не витратив зовсім. Його виборчий рахунок складається 66 мільйонів, 38,5 з яких перерахувала партія "УКРОП". Звідки ці кошти так само можна буде дізнатися не раніше травня. 27,6 мільйона Шевченко отримав від фізичних та юридичних осіб, з них 5 мільйонів гривень згодом повернув донорам.

Аналітики зауважують, що рейтинг за обсягами надходжень на виборчі рахунки може змінитися, адже проміжні фінансові звіти десяти кандидатів досі не оприлюднені.

Нагадаємо, згідно з законом "Про вибори Президента України" кандидати повинні подати до ЦВК проміжні фінансові звіти за 5 днів до дня виборів. Фінансовий звіт повинен містити дані про надходження та витрати з виборчих рахунків з моменту відкриття рахунку і включати період до десяти днів до виборів.

Нагадаємо, вибори президента України заплановані на 31 березня. Центральна виборча комісія України створила 199 окружних виборчих комісій для проведення виборів президента України. Дільничні виборчі комісії мають бути сформовані до 12 березня. ЦВК 8 лютого завершила реєстраціютоді було 44 кандидатів у президенти.  Зараз балотуються у президенти 39 кандидатів.

Фото: Чесно