Цього року на національному екзит-полі буде таємне опитування — соціолог

Цього року на національному екзит-полі буде таємне опитування — соціолог

Голова Наглядової ради проекту "Національний екзит-пол 2019" Євген Бистрицький та директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" розповіли про те, як відбуватиметься опитування, скільки виборців планується опитати та коли слід очікувати результатів. 
 
Хто проводитиме національний екзит-пол
 
Євген Бистрицький: Це традиційний національний екзит-пол. Об'єднуються три організації. Це фонд “Демократичні ініціативи” і ми знаємо Ірину Бекешкіну та Олексія Гараня, які є обличчями фонду. Це Центр Разумкова, який вважається в світі на другому місці серед пострадянських аналітичних центрів. Третя організація — Київський міжнародний інститут соціології, обличчям якого є Володимир Паніотто. Ці три організації давно співпрацюють в проведенні національного екзит-полу і він підтвердив свою незалежність. 
 
Методологія опитування
 
Андрій Биченко: На відібраних виборчих дільницях, це 400 дільниць по всій Україні, будуть працювати інтерв'юери, які опитуватимуть кожного, хто виходить з дільниці. Швидше за все, буде опитуватися кожен дванадцятий. Інтерв'юерів буде не менше двох, тому що поки один опитуватиме, відлік виборців не повинен зупинятися. Кількість опитаних ми не задаємо, головне крок — це дозволяє автоматично врахувати явку.
 
Для підвищення об'єктивності ми обираємо метод безпосереднього опитування — це таємне голосування, коли респондент не буде просто відповідати на питання інтерв'юера, а отримає невеличку анкетку, де позначить сам за кого він проголосував, складе її і вкине в опломбовану скриньку.
 
Контроль та прозорість 
 
Євген Бистрицький: Для цього екзит-полу ми створили наглядову раду.  Ми будемо їздити по дільницях у день виборів, дивитися як проводитиметься екзит-пол. Також ми будемо відслідковувати, щоб результати і те, як проводився екзит-пол, було виставлено на загальний огляд, тому що багато хто не виставляє саму схему опитування і вибірки, а тут воно буде ясно. Тобто ми забезпечуємо прозорість.
Коли будуть оприлюднені дані екзит-полу
 
Андрій Биченко: Цього року все відбудеться традиційно. Дані будуть опубліковані одразу після закриття дільниць — о 20:00, але це будуть дані на 18:00. До восьмої буде продовжено опитування, але ці дані, оскільки їх ще треба буде обробити, будуть оприлюднені в той же день приблизно о 23:00, але досвід показує, що відмінність між даними на 18:00 та 20:00 дуже незначна. 
 
Слухати повну версію.
 
Андрій Биченко та Євген Бистрицький