Які проблеми хвилюють українців напередодні виборів — розповідає соціолог

Які проблеми хвилюють українців напередодні виборів — розповідає соціолог

Доктор соціологічних наук Олександр Стегнійв ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" розповів, які проблеми найбільше хвилюють українців напередодні виборів.

Ведучий:

Дмитро Хоркін

"Щодо корупції, то ситуація справді є цікавою. Проблема України — це проблема, пов’язана  з правовою державою. Це, мабуть, певний стан масової свідомості, оскільки люди говорять про те, що безпосередньо їх торкається. Я думаю, ті, хто стикався в судах з проблемою судочинства, вони б сказали, що це одна з головних проблем", — зазначив Олександр Стегній.

Соціолог зауважив, що проблема війни є актуальною, оскільки є люди, які вже від цього постраждали, і є ті, яких безпосередньо непокоїть доля країни.

"Щодо війни, є частина людей, яка, безумовно, вже від цього постраждала. Є частина людей, яка переймається за долю України", — сказав він.

Стегній також пояснив, кого, насамперед, непокоїть проблема безробіття, а кого — проблема цін та тарифи на комунальні послуги.

"Щодо безробіття, це стосується, насамперед, людей працездатного віку, тому що для людей старшого віку проблемою є рівень цін, комунальні послуги", — додав він.

Як свідчать результати загальнонаціоналістичного опитування центру "Социс", проведеного з 5 по 10 березня, українці визначати такі ТОП-5 проблем напередодні виборів, як:війна на сході України – 61,4%,  високі комунальні тарифи – 55,5%, низький рівень зарплат чи пенсій – 55,2%, а зростання цін та інфляція – 30,9%. У свою чергу, лише 21,8% опитаних вважають корупцію актуальною проблемою. Найменш значущими проблемами українці вважають недоступність якісної освіти (1,8%) та відсутність свободи слова та демократії (0,9%).

Прослухати повну версію.

Фото — socis.kiev.ua