Голянич: молодь стала більш політизованою, і на цих виборах буде активнішою, ніж раніше

Голянич: молодь стала більш політизованою, і на цих виборах буде активнішою, ніж раніше

Молодь стала більш політизованою, і на цих виборах буде активнішою, ніж раніше, вважають учні школи "Майбутні" Назар Голянич та Андрій Ворона. В ефірі Українського радіо в програмі "Активізація з Людмилою Тягнирядно" вони прокоментували, чи буде голосувати молодь на виборах-2019. Крім того, аналітик Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії, політолог радіосеріалу "ПоліТроль" на Радіо Промінь Антон Суслов зауважив, чи орієнтуються кандидати у президенти на молодь у своїх програмах, а членкиня громадської організації "Фундація регіональних ініціатив", кординаторка проекту "Підманули-підвели" Ганна Велігдан, розповіла про проект, метою якого є залучення громадян до свідомого вибору.

Ведуча:

Людмила Тягнирядно

Як ви ставитесь до позиції молодих людей, які не готові йти голосувати?

Назар Голянич: мені здається, дуже важливо зрозуміти те, що, по-перше, твій вибір має бути відповідальним. Ти маєш відповідати за своїх слова та свої дії. На рахунок того, чи молодь активна  у цьому сенсі, мені здається, що цього року вона буде активніша, ніж у минулих роках. Мені здається, що зараз молодь більш радикальна, ніж раніше. Молодь стала більш політизована і свідома.  

Андрій Ворона: серед мого оточення є багато молодих людей, які збираються голосувати, які хочуть голосувати, і вони справді готові брати на себе відповідальність.

З чим пов’язані стереотипи, що молоді люди не голосують на виборах?

Андрій Ворона: напевно, з тим, що до молоді не звертаються. Більшість політичної агітації орієнтується на старше покоління. З молоддю ніхто не спілкується. Для мене робити щось для майбутнього розвитку країни — це робити щось для молоді.

Як зараз змінюються виборчі настрої молодих людей?

Назар Голянич: я можу сказати лише про своє середовище. Ми дискутуємо, ми намагаємось не торкатись особистостей, ми намагаємось думати ширше та про наслідки кожної з дій.

На фото — Андрій Ворона та Назар Голянич

На телефонному зв'язку був аналітик Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії, політолог радіосеріалу "ПоліТроль" на Радіо Промінь Антон Суслов, який прокоментував, чи орієнтуються кандидати у президенти на молодь у своїх програмах.

Антоне, Ви разом зі своїм колегою аналізуємо передвиборчі програми кандидатів у президенти і розказуєте, що кожен кандидат обіцяє зробити для молоді. Навіщо Ви це робите?

Антон Суслов: головна мета цього проекту полягала у тому, аби залучити якомога більше молоді до самого дискурсу про вибори.І не просто загального дискурсу, що якийсь кандидат хороший, а той поганий, а конкретно донести інформацію про біографії та програми наших кандидатів. Спеціально для програми було обрано жартівливу форму, аби донести цю досить складну інформацію до молоді максимально близькою для неї мовою.

Що цікавого вдалося дізнатися про кандидатів у президенти?

Антон Суслов: найбільшим відкриттям стало те, що кандидати не особливо замислюватись над своїми програмами, коли вони їх складати, тому що дуже багато пунктів не стосуються прямих повноважень президента. Це велика проблема української політики.

По-друге, сумне для мене як для молодої людини відкриття, що кандидати не орієнтуються на молодь у своїм програмах.

Яка частка обіцянок кандидатів у президенти у їхніх програмах все ж стосується молоді?

Антон Суслов: якщо програми переважно складаються з 4-8 сторінок, то про молодь — один абзац. Зазвичай цей абзац дуже загальний. Більшість кандидатів обіцяють сприяти здоровому способу життя, підвищувати рівень освіти молоді, створити більше робочих місць. Але все це загальні фрази, і вони не розписують конкретних кроків, і тому незрозуміло, як це буде реалізовано.

Як Ви вважаєте, чому молодь має бути політично обізнаною і політично активною?

Антон Суслов: перш за все, молодь має нести відповідальність за нашу державу. Якщо ми голосуємо, ми стаємо також учасниками цього політичного процесу. Крім того, є проблема замкнутого кола, коли кандидати у своїх програмах не орієнтуються на молодь, тому що вони знають, що молодь недостатньо активна під час виборів. Разом з тим, молодь не цікавиться програмами кандидатів, тому що вона знає, що у цих програмах про молодь нічого немає.

Якщо молодь усвідомить свою відповідальність, почне ознайомлювати з програмами кандидатів і голосуватиме, саме тоді кандидати почнуть орієнтуватись на молодь і включати більше реальних та конкретних пунктів, які стосуються молодіжної політики, до своїх програм.

До розмови також долучилась членкиня громадської організації "Фундація регіональних ініціатив", кординаторка проекту "Підманули-підвели" Ганна Велігдан, яка розповіла про проект, метою якого є залучити громадян до свідомого вибору.

Ви координуєте проект "Підманули-підвели". У чому його основна ідея?

Ганна Велігдан: цей проект відбувався 3 березня, і основна його ідея полягала у тому, аби залучити не лише молодь, а й взагалі громадян до свідомого вибору. Проект полягав у тому, що у нас були запрошені гості з "Чесно", які розповідали про вибори як так, про повноваження президента, про кнопкодавство на інші гріхи наших кандидатів. Також у нас були "VoxUkraine", які розвіювали міфи, які функціонують у медіапросторі.

Чому важливо залучати молодь у виборчий процес?

Ганна Велігдан: важливо залучати молодь, тому що це наше майбутнє. Наше майбутнє не повинні обирати лише яким, яким 40+.

Чи відчуває молодь відповідальність за те, що її голос може змінити розвиток і стан країни на 5 років?

Ганна Велігдан: люди, які мене оточують, розуміють цю відповідальність, але пересічні люди, вважають, що від нас нічого не залежить. Потрібно зруйнувати цей міф, зруйнувати думки про те, що все куплено і що ми нічого не вирішуємо.

Нагадаємо, вибори президента України заплановані на 31 березня. Центральна виборча комісія України створила 199 окружних виборчих комісій для проведення виборів президента України. Дільничні виборчі комісії мають бути сформовані до 12 березня. ЦВК 8 лютого завершила реєстрацію, тоді було 44 кандидатів у президенти.  Зараз балотуються у президенти 39 кандидатів.

Прослухати повну версію.