Відмова від радіоточок руйнує систему цивільної оборони — експерт

Відмова від радіоточок руйнує систему цивільної оборони — експерт

Скасування обов'язкового проектування радіоточок в будинках руйнує систему цивільної оборони в Україні. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" висловив експерт ринку телекомунікацій Роман Хімич.
 
"Знов і знов спливає Ключове протиріччя, з одного боку держава полюбляє риторику загальнонаціональної мобілізації і підготовки і таке інше, з іншого боку ті елементи, що успадкувала країна від попередньої своєї формації, і які можна використовувати як інструмент мобілізаційної підготовки на випадок екстреної ситуації, вони ігноруються, більш того, вони знищуються", — зазначив експерт. 
 
За його словами, радіоточки були створені з метою інформування населення під час екстремальних ситуацій і можуть бути використані й досі.  
 
"Радіоточка свого часу була розроблена як один з елементів загальнонаціональної системи цивільної оборони. Через особливості архітектури радіоточки досі не мають альтернатив саме в цій якості. Радіоточка може передавати інформацію за відсутності напруги і проблем з електроспоживанням. Як інструмент масового негайного сповіщення населення в екстремальних ситуаціях вона може відігравати дуже важливу роль", — зазначив експерт.
 
Зазначимо, Міністерство регіонального розвитку ініціювало зміну до державних будівельних норм, згідно з якою скасовується обов'язкове проектування в квартирах радіоточок. Як компромісний варіант Мінрегіон розглядає збереження однієї радіоточки на будинок. 
 
Слухати повну версію.