Редактор проекту VoxCheck: у суспільства є великий запит на факт-чекінг

 Редактор проекту VoxCheck: у суспільства є великий запит на факт-чекінг

У суспільства є великий запит на факт-чекінг, переконана медіа директор незалежної аналітичної платформи VoxUkraine, редактор проекту VoxCheck Олена Шкарпова. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" вона розповіла, чим займається проект та чи є у суспільства запит на факт-чекінг.

Ведучий:

Юрій Табаченко

Чим займається VoxCheck?

— Переважно, ми перевіряємо те, що політики кажуть про економіку, починаючи від зростання або падіння ВВП і закінчуючи тим, які у нас пенсії та субсидії. І ми бачимо багато брехні.

Чи є суспільства запит на факт-чекінг?

— Ми бачимо, що люди  це читають. У нас багато форм подання нашого матеріалу. Ми бачимо, і на Youtube нас дивляться, і у Facebook дуже багато людей нас лайкають і читають. Звісно, і на сайті ми пишемо, і там теж багато переглядів. Тобто я бачу, що у суспільства є великий запит на це, але це стосується людей, яким потрібні факти, які не можуть просто так довіряти.

У якій формі ви подаєте інформацію?

— Ми викладаємо інформацію у формі аналітичних звітів. Ми посилаємось тільки на офіційні джерела і у нас дуже сухі тексти. Там взагалі немає оцінок, хто правий, а хто ні. Іноді буває, що політик на одну й ту ж тему каже трохи різні речі. Іноді — це правда, іноді — маніпуляція. Нам байдуже на політика, для нас немає значення, хто це говорить, для нас важлива правда. І ми дивимось офіційні дані, тому що і політики теж посилаються на офіційні дані. У нас завжди є посилання, де можна перевірити ті чи інші факти. Якщо ми зробили помилку, ми знову ретельно все перевіряємо, виправляємо її і вибачаємось за це.

А як щодо візуальної форми подачі інформації?

— Ми будуємо графіки. Крім того, мені здається, що зараз популярна форма донесення контенту — це відео.

Чи спостерігаєте ви, що політики стали більш ретельно підбирати слова?

— Це складне питання, тому що вони ніколи не скажуть нам, що "так, я звертаю на вас увагу, я більш ретельно перевіряю те, що кажу".

У деяких політиків, у першій трійці тих, хто може потрапити зараз на посаду президента, я бачу, що один з політиків використовує більш правдиві факти. І ми робили рейтинг маніпуляторів та брехунів протягом минулого року, але ми бачили, що квартал за кварталом у деяких політиків змінювався відсоток правди і він ставав більшим.

Як ви складаєте ці рейтинги і як перевіряєте факти?

— Зробити рейтинг політиків дуже важко, тому що, по-перше, вони говорять різний обсяг інформації. Тому, щоб зробити рейтинг, потрібно зібрати все, що вони кажуть, а саме: брати тільки факти, які можна перевірити. Потім ми рахували відсоток правди або неправди у промовах політика за весь рік. І потім порівнювали у кого маніпуляції, неправди та брехні було найбільше.

Прослухати повну версію.

На фото — редактор проекту VoxCheck Олена Шкарпова, facebook.com