Побачення з Євробаченням — 2 сезон. Серія 4: Без скандалів?

Побачення з Євробаченням — 2 сезон. Серія 4: Без скандалів?

Скандали — невід’ємна складова будь-якої яскравої публічної події. А надто такої непересічної, як Євробачення. Комусь можуть не подобатись пісні, костюми чи образи учасників, а комусь — самі учасники. 

Це нормально, це — демократія вибору. Можна не сумніватися, що й завдяки скандалам Євробачення стало тим, яким є зараз. В четвертій серії подкаста "Побачення з Євробаченням-2" Анна Заклецька та Денис Денисенко розказують про те, через що ламали списи на конкурсі на початку його епохи, через що скандалять останні кілька років — і при чому тут… росія! Гості студії — голова делегації України на Євробаченні Оксана Скибінська та ведуча Української служби Polskie Radio Світлана Берестовська.

 

Уявіть собі: весна 2022 року. Європейська мовна спілка (ЄМС), яка опікується проведенням конкурсу Євробачення, ухвалює безпрецедентне рішення: після звернення низки країн-учасниць дискваліфікує росію через те, що вона розв’язала неспровоковану убивчу війну в Україні. Це вперше країну дискваліфікують через агресивні дії щодо своїх сусідів. Не вперше — країна втрачає шанс на участь через політику.

Тут варто згадати, що одним із правил Євробачення є його аполітичність: тут забороняються пісні з політичним підтекстом, політичні заяви і публічна демонстрація своїх політичних поглядів. Тому що головна мета конкурсу — єднання, а не розбрат. Проте, ЄМС була непохитною! 

"Ми продовжуємо захищати цінності культурного змагання, яке сприяє міжнародному обміну та взаєморозумінню, об’єднує публіку, відзначає різноманітність через музику та об’єднує Європу на одній сцені", — так мовилося у тому історичному рішенні ЄМС. 

Як результат — цього року Євробачення вже втретє відбуватиметься без російських артистів. І погодьтеся — дихати стало вільніше. Раніше країни, незгодні з якимись діями інших країн-учасниць, самоусувались із конкурсу. Або — як варіант — просто вирізали чи перекривали рекламою виступи своїх опонентів/ворогів. А іноді й викривляли результати конкурсу спеціально для своєї авдиторії.

І тут машина часу віднесе нас на десятиліття назад, і ми розкажемо, чим же переймалися тоді і чому виникали непорозуміння серед країн-учасниць.

Євробачення в 60-ті

Приклад політичних скандалів іде з 1964 року, коли конкурс відбувався у Копенгагені, що в Данії. У багатьох шанувальників тоді викликало обурення, тим, що у ньому бере участь Португалія та Іспанія, оскільки вони були впевнені, що країни з диктаторським режимом не мають допускатися до пісенних змагань. Саме тому під час конкурсу на сцену вибіг активіст із плакатом "Бойкот Франко та Салазару", маючи на увазі португальського диктатора Антоніу ді Салазара та іспанського — Франсіско Франко.

До слова, у 1969 році Австрія взагалі відмовилася від участі у конкурсі, оскільки не хотіла відправляти свого виконавця до країни з диктаторським режимом — до тієї таки Іспанії.

У конкурсі, який відбувався у Нідерландах 1970 року, на сцену вийшла рекордно низька кількість виконавців — всього дванадцять! Не брали участь Фінляндія, Швеція, Норвегія і Португалія. Ці країни оголосили бойкот через незгоду з чинною тоді системою голосування. Були внесені зміни в правила, для того щоб запобігти можливій нічиїй. Проте немає зради без розради: цей конкурс запалив яскраву світову зірку — Хуліо Іглесіаса. Батько Енріке — тоді ще сам молодий і гарний хлопець — виконав композицію "Gwendolyne", посів четверте місце, і став відомим спочатку в Європі, а потім і у всьому світі. 

Євробачення в 70-ті

Якщо 70-й рік був справді без політики, то у 1974 стався бойкот через анексію. Тоді Греція через турецьке вторгнення на Кіпр відмовилась від участі в конкурсі. Однак уже наступного 1976 року представниця Афін повернулась на Євробачення із піснею "Panagia Mou, Panagia Mou" ("Пречиста діво, пречиста діво"). У ній співалося про табори для біженців замість туристичних кемпінгів та спалені будинки на Кіпрі. Маріза Кох виконувала композицію грецькою мовою і посіла 13 місце.

Наступні роки у фокусі скандалів постали країни Близького Сходу. Так, у 1975 році, Туреччина відмовилася їхати на конкурс до Ізраїлю, піддавшись тиску з боку інших арабських країн, які виступали проти участі представника переважно мусульманської країни у конкурсі на території Ізраїлю.

А вже у 1978-му мовники в арабських країнах відмовилися визнавати участь Ізраїлю у конкурсі, тому під час виступу країни перейшли на рекламу. Проте — от халепа! — ізраїльський співак Ізар Коен і група Alphabeta почали лідирувати і в результаті отримали перемогу. 

Спочатку замість виступів ізраїльтян йорданське телебачення транслювало фотографію букету квітів. А коли розпочався підрахунок голосів, і стало зрозуміло, хто перемагає, трансляцію перервали — "з технічних причин". Наступного дня йорданські ЗМІ повідомили, що на Євробаченні переміг… представник Бельгії, який насправді посів друге місце. Цікаво, що наступного, 1979 року, Йорданія відправила до Ізраїлю свого учасника, а ось Туреччина оголосила бойкот конкурсу.

Євробачення в 90-ті

Цілих двадцять ть років зберігався відносний спокій, аж до 1998, коли виступ і перемога на Євробаченні-1998 ізраїльської співачки Dana International супроводжувався політичним скандалом у самому Ізраїлі. Ортодоксально налаштована частина суспільства не лише вимагала заборонити виступ артистки-транссексуалки, а й у разі допуску її до участі — домогтися розпуску уряду. 

До слова, ліричний відступ: у 2007 році в Україні різко критикували вибір Верки Сердючки (навіть палили її опудало). А в 2014 році, перемога австрійця Томаса Нойвірта, більше відомого як Кончіта Вурст, настільки вразила російських політиків, що ті вимагали бойкотувати Євробачення. 

Євробачення в 2000-ті

Скандали 2000-х переважно теж були з політичним присмаком, але й почали доєднуватися і притаманні епосі військові та конфлікти щодо прав людини. 

А до того, у 2005 році, на пісенному конкурсі мав дебютувати Ліван. Передбачалося, що країну представлятиме співачка Алін Лахуд, але водночас ліванський мовник хотів замінити виступ учасника з Ізраїлю на телерекламу. Європейський мовник заборонив країні виключати з трансляції виступ Ізраїлю, внаслідок чого дебют Лівану так і не відбувся — країна відмовилася від участі.

Того ж року виступ України на Євробаченні вперше опинився під питанням, з політичних міркувань. Так, на Євробаченні, що відбувалося тоді в Києві, ледь не був зірваний виступ української групи "Гринджоли". Музиканти планували виконати гімн Помаранчевої революції — "Разом нас багато". Однак слова "Фальсифікаціям — ні! Махінаціям — ні! Понятіям — ні! Ні — брехні! Ющенко — так! Ющенко — так! Це — наш президент!" Європейська мовна спілка визнала політизованими та змусила групу змінити їх або виступати з іншою піснею. "Гринджоли" обрали перший варіант.

Пізніше, у 2007-му році, Андрій Данилко — він же Вєрка Сердючка — заспівав на Євробаченні у Гельсінкі пісню "Dancing Lasha Tumbai". Ці слова дехто розчув як "Russia, Goodbye!" (Росіє, прощавай!), тож Сердючка швидко зникла з російських телеекранів, хоча до цього виступу мала в Росії неабияку популярність. А ось пісню грузинських учасників Євробачення-2009 "We Don't Wanna Put In" ("Ми не хочемо тиску") організатори до конкурсу не допустили: надто відвертою у ній була гра слів - "Ми не хочемо Путіна". Враховуючи конфлікт у Південній Осетії, Грузія взагалі відмовилася брати участь у тодішньому Євробаченні.

У 2008 році лірична пісня під назвою "Divine" спричинила політичний скандал у Франції. Але радше локальний. Саме з нею національний відбір Євробачення виграв співак Себастьєн Телльє. Деяких політиків обурило те, що свою композицію Телльє виконував англійською, а не французькою мовою. Дискусії щодо того, чому у Франції не знайшлося жодної гідної міжнародного конкурсу пісні саме французькою, не стихали кілька місяців. Зрештою Телльє із своєю "божественною" піснею посів на Євробаченні-2008 19-те місце.

2009 рік став роком політичного скандалу в Азербайджані, де спалахує політичний скандал навколо того факту, що під час Євробачення 2009 року кілька жителів країни віддали свої голоси за представника Вірменії — а між цими двома країнами протягом багатьох років тривала війна за Нагірний Карабах. Цим фактом серйозно зацікавилося міністерство національної безпеки Азербайджану та зайнялося з'ясуванням осіб, які проголосували. Після цього ЄМС запровадила нове правило, яке забороняє мобільним операторам ділитися схемами голосування своїх клієнтів або особистою інформацією.

У січні 2011 року на сайті Євробачення з'явився список усіх учасників у конкурсі, але от Македонія була названа просто Македонією, а не Колишньою югославською республікою Македонія (КЮРМ) — саме так вона офіційно називалася у документації ЄС. Нюанс у тому, що в Греції також є частина території, яка називається Македонією, й упродовж багатьох років між двома цими країнами існує ворожнеча щодо цього питання. 2019 року ситуація вирішилася — країну перейменували на Республіку Північна Македонія.

Новітні скандали Євробачення

І от стається знаковий для України 2014, коли росія анексувала Крим, але європейська спільнота заплющила очі і вирішила допустити країну-агресорку до пісенного конкурсу. Того року росія представляли сестри Толмачови. Під час оголошення результатів дівчат освистали.

Проте, один із гучних скандалів трапився саме 2014 року, щоправда, не через реакцію на анексію Криму. Тоді перемогу на конкурсі здобула транслюдина з Австрії Кончіта Вурст. Багато країн визнали рішення справедливим, проте не всі. Російські політики агресивно висловилися на адресу організаторів конкурсу і самого переможця. У низці ЗМІ публікувалися статті з критикою "загнивання Заходу". А турецька газета "Hürriyet" написала, що після перемоги Вурст, Туреччина "поклала край раз і назавжди" "Євробаченню". Католицька радіостанція Угорщини перервала трансляцію "Євробачення" щойно стало відомо, що переможцем стане Кончіта Вурст.

До слова, про Туреччину — вони абсолютно не жартували: 14 травня 2014 голова комітету з закордонних справ у турецькому парламенті Волкан Бозкир повідомив, що Туреччина більше не виступатиме на Євробаченні. І до цього часу країна не повернулась. Самі турки не в претензії — за свідоцтвами місцевих, в медіа наразі жодної згадки про конкурс.

Як робити не варто, показали у 2019 році гурт Hatari, що представляв Ісландію. Хоч вони і викликали того року фурор на конкурсі, але й потрапили до скандалу. Артисти привезли із собою на конкурс до Ізраїлю прапор Палестини і під час оголошення результатів підняли його у прямому ефірі. Попри те, що між Ізраїлем та Палестиною із середини XX століття триває збройний конфлікт.

Українські скандали

А в Україні того року теж вибухнув скандал через співачку MARUV, яка, як виявилося, виступала в Росії. Також на першій пресконференції дівчина не змогла чітко висловитися про війну в Україні та про те, чий Крим. Схожа історія сталася і 2022 року з Аліною Паш, яка не лише їздила до росії, а й підробила документи, які мали довести, що вона робила це в легальний спосіб. Через що на конкурс поїхав гурт Kalush Orchestra та переміг.

Музика та культура не можуть бути поза політикою попри всю аполітичність Євробачення. Скандал навколо переможців нацвідбору 2019 року вплинув і на зміну правил відбору представників від України. Більше про це — у коментарі очільниці української делегації на Євробаченні Оксани Скибінської:

Після того як в 2019 році Україна не брала участі в Євробаченні через скандал, який відбувся за результатами Національного відбору, адаптовано було і правила Національного відбору відповідним чином 2020 році. Коли було запроваджено таку зміну, що участь в Національному відборі не можуть брати ті учасники, які виступали на території росії, або брали участь в заходах, організованих органами держави-агресора. І також було тоді запроваджено заборону на участь тих артистів, які заїжджали на територію анексованого Криму з порушенням законодавства України.

І нарешті, 2022 рік, коли співачка Аліна Паш не поїхала на Євробачення попри перемогу у національному відборі після виявлення у неї підробленої довідки про законність перетину адмінкордону з Кримом. 

Співачка спершу заявила, що отримала документ від члена своєї команди та була переконана, що він справжній, згодом — що вона розриває стосунки зі своїм директором, а невдовзі — що знімає свою кандидатуру з Євробачення.

З якою піснею Аліна Паш так і не поїхала тоді на конкурс — слухаємо зараз: 

Скандали 2023-2024

Так а що ж, спитаєте ви, це все? А от і ні, адже й цього року, хоч конкурс ще не почався, але низка скандалів таки прогриміла.

От, наприклад, розповідь нашої колеги — ведучої легендарного хіт-параду 12-2, нині нараторки Української служби Polskie Radio Світлани Берестовської про пристрасті навколо Євробачення у Польщі:

Що ж там сталося? У 2023 році представника від Польщі обирало і професійне журі, і телеглядачі. Поляки віддали свої симпатії та голоси талановитому молодому артисту, який називає себе Jann. Але професійне журі зробило все від себе залежне, щоб у Велику Британію поїхала співачка Blanka. Протести, хвиля хейту в соцмережах, обурення людей, що голосували — нічого не допомогло. Тому коли Blanka минулоріч посіла на Євробаченні 19 місце, поляки сприйняли це як належне. Бо вони за цю співачку в принципі не голосували. 

В 2024 році професійне журі знову всіх здивувало і обрало переможницею відбору співачку Luna. Я питала своїх польських друзів і знайомих, польських журналістів — хто це така, хто ця дівчина? І майже всі вони знизували плечима і казали, що взагалі її не знають — або десь чули це ім’я, але не можуть наспівати жодної її пісні. Звісно, пішла чергова хвиля хейту. Спочатку до Луни чіплялися з приводу її такої незвичної зовнішності. Але — ми в Європі, 21 століття, толерантність — і такі характеристики зовсім  не працюють. Тому такі хейти тривали недовго. А найсерйознішими звинуваченнями були ті, що ця перемога, мовляв, була куплена — батьком Луни, який є власником місцевих харчових брендів. Факт цей не було доведено — тому саме Luna представлятиме Польщу на Євробаченні 2024.

І це ще не все! Наприклад, скандали навколо представниці Ізраїлю на пісенному конкурсі Еден Голан не вщухають. Раніше повідомлялося, що дівчина виступала в окупованому Криму, а згодом і зовсім її хотіли дискваліфікувати через конкурсну пісню.

На початку мовилося про те, що конкурсна пісня ставить під загрозу виступ, адже в ній нібито знайшли політичний підтекст. Як писала низка медіа, чимало артистів закликали Європейську мовну спілку не допускати до конкурсу Еден, адже назва пісні співачки "October rain", що в перекладі означає "Жовтневий дощ", наголошує на тому, що саме в жовтні стався терористичний напад ХАМАС та почалась війна в регіоні. В композиції були такі слова: "Не залишилося повітря, щоб дихати" і "Вони всі були хорошими дітьми, кожен з них".

Дійшло навіть до того, що видання "Jerusalem Post" повідомляло, співачка отримувала погрози вбивством у соціальних мережах. Сама Голан відповіла, що подорожуватиме на конкурс із командою безпеки. У ЄМС відреагували на погрози та переслідування артистів, хоча в заяві не назвали конкретних імен виконавців.

Текст пісні  почали вивчати, проте одночасно в ізраїльській мовній корпорації заявили, що не поступатимуться Європейській мовній спілці. І в результаті, Ізраїль таки погодився переглянути текст композиції, аби залишитися серед учасників міжнародного пісенного конкурсу. Авторів композиції попросили попрацювати над тестом, але так, щоб зберегти "творчу свободу". Еден не коментує всі скандали навколо себе.

Майже як у 2008 у Франції, цього року гаряче було в Іспанії. І не тільки тому, що там багато "dias soleados" (сонячних днів), спеки, гарячих виконавців і не менш гарячих пісень. Підгорало у правозахисних спільнотах. Пісня електронного попдуета Nebulossa "Zorra" викликала гостру дискусію в мережі через провокаційну назву й текст. На їхній захист висловився навіть сам прем'єр-міністр Педро Санчес.

У заяві Феміністичного руху Мадрида зазначено, що пісня "ображає жінок у сексистський спосіб" — назва пісні може перекладатися звичайно як "лисиця", однак в іспанській ідіоматичній розмовній мові частіше вживається на позначення "песині жіночого роду" або "жінки з дуже низькою соціальною відповідальністю". На жаль, перекласти слова пісні українською нам забороняють норми радіомовлення.

Самі музиканти пояснювали, що пісня задумана як відповідь мізогінії та подвійним стандартам, з якими стикаються жінки. Бо якщо чоловіка називають "zorra", це просто означає "негідник". До слова, іспанська міністерка з питань рівності Ірен Монтеро не погодилася із закидами, назвавши трек "веселою піснею, яка руйнує стереотипи".

А премʼєр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що пісня кидає виклик сексистським стереотипам. Самі ж музиканти — Марія Блас і Марк Дасуза — зазначили, що метою "Zorra" є не що інше, як "перетворити слово zorra на щось прекрасне".

Європейська мовна спілка підтвердила, що пісня не суперечить правилам. Там зазначили, що, "враховуючи контекст тексту і послання", вони прийшли до висновку, що "пісня підходить для участі в цьогорічному конкурсі".

Це була четверта серія випуску "Побачення з Євробаченням"! У наступній серії ви дізнаєтеся про людей, українців, які творили і продовжують творити історію  пісенного конкурсу Євробачення та про "наших на Євробаченні". Про них вам розкажуть Леся Антипенко і Дмитро Захарченко.

Нагадаємо, 68-й пісенний конкурс відбудеться у шведському місті Мальме. 7 і 9 травня, відбудуться півфінали, а 11-го — фінал конкурсу. Україну представлятиме дует alyona alyona & Jerry Heil з піснею Teresa & Maria. 25 квітня виконавиці у складі всієї офіційної делегації Євробачення від України вже вирушили до Швеції.

Останні новини
Санкції ефективні. Росія виснажується – Несходовський про посилення економічного тиску на РФ
Санкції ефективні. Росія виснажується – Несходовський про посилення економічного тиску на РФ
Ланда про Демографічну стратегію: Маємо вказати, якими напрямками має рухатися країна
Ланда про Демографічну стратегію: Маємо вказати, якими напрямками має рухатися країна
"Це впевненість у розвитку і доступі до величезного ринку", – Висоцький про пролонгацію "торговельного безвізу"
"Це впевненість у розвитку і доступі до величезного ринку", – Висоцький про пролонгацію "торговельного безвізу"
Дмитро Однороженко: Хейтспіч — це певний ресурс, який можна використовувати для добрих справ
Дмитро Однороженко: Хейтспіч — це певний ресурс, який можна використовувати для добрих справ
Закон про мобілізацію: які нові обов’язки у громадян щодо військового обліку?  Коментують експерти
Закон про мобілізацію: які нові обов’язки у громадян щодо військового обліку? Коментують експерти
Новини по темі
Дмитро Однороженко: Хейтспіч — це певний ресурс, який можна використовувати для добрих справ
Суперзусилля, яке потрібно людині: гурт "Крихітка" видав альбом "Мегалюбов"
Мотивація рухатися далі: YAKTAK і CKAYA випустили трек "Небо"
Українські премʼєри 10-17 травня: Крихітка, Brykulets & Wellboy, oneWITCH, Білий Бо, Гапочка
"Малинове сонце": Учасник Kalush Orchestra TAB видав спільний трек із Naimes