StartUp ГогольFest: організатор розповів, чим фестиваль дивуватиме цього року

StartUp ГогольFest: організатор розповів, чим фестиваль дивуватиме цього року

В Україні вже вдруге відбудеться міжнародний фестиваль сучасного мистецтва StartUp ГогольFest. У Маріуполі упродовж шести днів відбуватимуться театральні вистави, денні та нічні музичні виступи, кінопокази, художні виставки і діалоги. Докладніше про цей фестиваль в ефірі "ДеньПРО" розповів директор фестивалю ГогольFest Максим Демський.

Ведучі:

Ганна Матвійчук, В’ячеслав Ільїн

Максим Демський повідомив, що однією з ключових подій фестивалю стане "гранд-подія навіть не українського масштабу", яка відбудеться на території Азовського судноремонтного заводу 27 квітня. Представники ГогольFest зараз ведуть перемовини з інтернет-каналом OpenTheatre і, можливо, що трансляція цієї події відбуватиметься навіть у Європі.

"Сама подія представляє собою перфоманс і гранд-оперу, що складається з двох частин. Тобто перфоманс – це проміжна частина, в якій точно будуть задіяні величезні портові крани, для яких пишеться ціла симфонія. А друга частина цієї події – це сама гранд-опера, в якій беруть участь такі представники, як напрям Нової Опери і гурт ЦеШо", – розповів директор фестивалю.

Він додав, що всі складові частини перфомансу та опери спеціально пишуться та створюються під кілька локацій Азовського судноремонтного заводу.

"Ці локації зараз використовуються, вони живі, там ремонтуються кораблі, там встановлені крани… Тобто сама споруда, сама натура дуже унікальна. І небагато людей бачили таке своїм очима, – наголосив Максим Демський. – Режисер-постановник – Влад Троїцький. Зрозуміло, що в самій роботі над проектом беруть участь багато адміністративних одиниць, у тому числі команда ГогольFest, які організують цей проект. Але ідея і сама постановка буде здійснюватися виключно Владом Троїцьким в копродукції з Новою Оперою, з гуртом ЦеШо і рядом перфомативних гуртків".

Максим Демський розповів, що епоха ГогольFest мала завершитися після 10-го фестивалю, що відбувся у Києві у 2017 році. Але міська влада Маріуполя та активісти міста звернулися до організаторів фестивалю з пропозицією створити новий ГогольFestу їхньому місті.

"Можна сказати, що в Маріуполі – це не той ГогольFest, який відбувався, наприклад, у Києві. Він був перетворений у зовсім інший проект – StartUp ГогольFest, – поділився Максим Демський. – Слово "StartUp" нічого не символізує, воно напряму каже про запуск нових, абсолютно унікальних проектів".

На переконання організатора, сам фестиваль для міста вже був своєрідним стартапом, адже до цього в Маріуполі нічого подібного не відбувалося.

"Саме те, як ми інтегрували проект у різні міські простори, різні ДК, в міський сад – це була досить унікальна методологія, унікальні проекти, для міста у тому числі. Це реально стартап. А проект, який ми зробимо на судноремонтному заводі – це реально буде стартап не тільки для міста, але й для України, а можливо і для всього світу", – розповів Максим Демський.

Організатор анонсував широку міжнародну музичну програму на фестивалі, однак усіх виконавців поки що не називає.

"Частина учасників вже точно підтвердили участь. Буде сольний виступ Сергія Бабкіна, це буде в перший день фестивалю, 26 квітня. Це буде абсолютно унікальний концерт, він відбудеться у міському саду, вхід буде вільний. Окрім цього, ми веземо унікальний австрійський музичний проект, який виступатиме 28 числа. Традиційно, з новою програмою у міському саду фестиваль буде завершувати гурт Dakh Daughters", – розповів Максим Демський.

Також у рамках фестивалю будуть презентовані три великі театральні проекти.

"Ми точно будемо показувати нову постановку Влада Троїцького і театру Дах – "Парадокси злочину", яку ми будемо інтегрувати в простір ДК Молодіжного. І буде ще два проекти, які ми зараз підтверджуємо, це театральні проекти з Німеччини і Литви. В найближчі тиждень-два ми, я думаю, зможемо оголосити усіх хедлайнерів", – поділився організатор.

Так само, як і в минулому році, усіх відвідувачів фестивалю, хто придбає спеціальну путівку, до самого Маріуполя довезе спеціальний арт-потяг ГогольТрейн. Так само, як у минулому році – але зі значними змінами.

"Минулого року це були буквально декілька вагонів, які ми викупили для учасників ті відвідувачів. А у цьому році у нас відбулася дуже класна і продуктивна зустріч з Міністром інфраструктури Володимиром Омеляном і представниками Укрзалізниці, які активно взялися допомагати і надали нам цілий потяг до Маріуполя, – розповів Максим Демський. – Потяг вирушить 26 числа, і буде їхати таким чином, щоби він міг бути повністю забитий людьми. З фестивалю він вирушить теж на день раніше, щоб повернутися 1 травня, щоб 2 травня люди змогли повернутися до своєї роботи.Цей потяг буде не тільки насичений мистецтвом, візуально він також виглядатиме унікально".

Фестиваль StartUp ГогольFest пройде у Маріуполі з 26 квітня по 1 травня. За словами організаторів, на відвідувачів чекають незвичайні сюрпризи, посилені візуальні та освітні програми. Серед партнерів фестивалю – 8 країн світу.