Ситуація з домашнім насильством в Україні змінюється, але досі говорити про це соромно — експерт

Ситуація з домашнім насильством в Україні змінюється, але досі говорити про це соромно — експерт

Начальник управління дільничих офіцерів Департаменту превентивної діяльності Нацполіції Сергій Альошкін та президентка ГО "Ла Страда-Україна" Ольга Калашник в ефірі Українського радіо в програмі "Активізація" розповіли про ситуацію з сімейним насильством в Україні та як вона змінилася протягом останніх років. 
 
Ведуча: Людмила Тягнирядно
 
Чи досі зараз в суспільстві не прийнято і соромного говорити про насильство в сім'ї?
 
Сергій Альошкін: Я вважаю, що завдяки закону, який був схвалений рік назад, ця тематика ще широко обговорюється в суспільстві. Є відповідне розуміння і наші статистичні дані свідчать про збільшення кількості звернень до Національної поліції, які надійшли в минулому році. Тому казати, що що це закрита тема для розмови в суспільстві, я вважаю, що неправильно. Про це треба говорити. Існують ще стереотипи і стосовно насильства в сім’ї, ми спільно з громадськими організаціями та за міжнародної підтримки працюємо над їх розвінчанням.
 
Про які стереотипи йде мова?
 
Сергій Альошкін: Що чоловік завжди правий, що жінка повинна в сім'ї мати якесь окреме місце, не мати права голосу і таке інше. 
 
Ольго, чи погоджуєтесь ви з цими стереотипами? Чи вони дійсно досі діють в нашому суспільстві.
 
Ольга Калашник: Зі стереотипами я звісно не погоджуюсь, бо це міфи, які призводять до упередженого ставлення, потім до дискримінації і насильства. Але якщо говорити взагалі про проблему, то мушу сказати, що ситуація протягом останніх років змінилася. Якщо говорити про фахівців, то дійсно про проблему дуже багато говорять. Ті зміни до законодавства, які вступили частково в минулому, частково в цьому році, говорять, що дуже багато робиться. Скажімо, діяльність органів Національної поліції, прокуратури, соціальних служб — так. Але те, що досі говорити про насильство соромно, так це існує. Небажання і сором говорити про насильство — це перше, з чим стикається жертва насильства. 
 

Чому не варто зберігати стосунки в родині, де є насильство?

 
Ольга Калашник: Одним із жахливих наслідків таких токсичних стосунківє так звана соціальна естафета: коли діти справді переймають ту поведінку, яку використовують батьки в сім'ї. Ця соціальна естафета може бути як позитивною, так і негативною.
До того ж ситуація домашнього насильства є циклічною. Навіть якщо в якийсь момент часу може здатися, що це припиниться, не вірте цьому. Насильство має таку природу, що з часом воно лише збільшується.
 
Сергій Альошкін: Будь-якому насильству немає виправдання. Щоб не слугувало його причиною, виправдовувати це не можна, і такі стосунки треба розривати. 
 
Що потрібно робити, коли чоловік б'є дружину або дітей?
 
Ольга Калашник: Якщо це ситуація насильства, то треба не вагатися і телефонувати на 102. Оператори 102 на сьогодні проходять відповідне навчання, яким чином ідентифікувати домашнє насильство навіть за першим викликом і тому треба не вагатися, якщо це стосується вашої безпеки, або ваших дітей. 
 
Якщо ви не впевнені, що робити, бо насильство — це явище, яке відбувається протягом певного періоду часу, телефонуйте на гарячу лінію 116123 і консультанти допоможуть вам виробити певні алгоритми.
 
Треба пам'ятати, що на сьогодні домашнє насильство — це злочин і кривдник має нести відповідальність. Для цього про насильство треба звітувати. Якщо ви не можете якимось чином зателефонувати в ситуації насильства в 102 самі, домовтеся з сусідами, подругами близькими, що ви подасте якийсь знак і вони самі зателефонують, щоб поліція виїхала на місце. 
 
Також необхідно знайти місце, куди б ви могли піти у разі небезпеки, зібрати документи, щоб вони були зібрані в одному місці, принаймні ксерокопії. І якщо мова йде про дітей, також можна у Службу в справах дітей.
 
Слухати повну версію.
 
Сергій Альошкін та Ольга Калашник