Голова ЦВК: величезна кількість спостерігачів викликає певні питання і сумніви

Голова ЦВК: величезна кількість спостерігачів викликає певні питання і сумніви

Проблемою під час виборів є не тільки кількість кандидатів, а й кількість спостерігачів, переконана голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук. В ефірі Українського радіо в програмі "Персона ґрата" вона прокоментувала, які головні виклики та ризики стоять перед Центральною виборчою комісією.

Ведуча:

Світлана Мялик

— У цьогорічній виборчій кампанії здивував кількість охочих зареєструватись кандидатами у президенти, це майже 100 заяв, 44 людини зареєстрували. Як кажуть експерти, довжина бюлетеня перевищить метр, а саме: може сягати метр і 15 сантиметрів.  Чи буде це впливати на пропускну спроможність на виборчих дільницях? Наскільки ЦВК готова до такої ситуації?

Безумовно. Це певною мірою рекорд. Чи він є сумнівним, чи видатним — покаже час. Кількість кандидатів, які зараз претендують на посаду президента, є досить значною. Я думаю, що це ускладнює для виборця навіть зараз формулювання свого вибору. Інколи може бути проблематично зорієнтуватися, хто з них і з якими дійсно програмами, лозунгами, планами, ідеями йде на цю посаду. Це перше.

По-друге, це створить певні проблеми й запитання технічного характеру. Довжина бюлетеню не буде більше метра, але він не буде маленьким —  приблизно до 80 сантиметрів.  У переліку будуть декілька кандидатів з однаковими прізвищами: Тимошенко, Шевченко. Це теж особливість, оскільки у минулому у нас не співпадали прізвища кандидатів.

Цікавим і одночасно проблемним є не тільки те, що у нас величезна кількість кандидатів. У нас величезна кількість спостерігачів, організацій, які мають дуже важливе значення. Насправді спостерігач має бути додатковим важелем для того, аби все, що має місце на дільниці, було у відповідності до закону. Але така кількість, особливо з боку національних українських громадських організацій, викликає певні питання та сумніви.

Що ви маєте на увазі?

— Незважаючи на наявність у статутних документах саме такої діяльності як спостереження за виборами, що є умовою реєстрації спостерігачів відповідно до закону, багато з цих організацій не мали такої практики у минулому. Ці організації та їхні представники будуть здійснювати спостереження вперше. По-друге, незважаючи на те, що вони заявилися як спостерігачі, багато з цих організацій навіть і створені за півроку, за рік до виборів. Це говорить про те, що це молоді організації, тому є питання щодо членства, яким чином члени розділяють статутні цілі та задекларовані принципи цієї організації.

На жаль, на малих дільницях ми можемо бачити таку ситуацію, до 50 осіб, то кількість членів комісії відповідно до кількості кандидатів у середньому сягає 35-38 осіб, кількість спостерігачів вони мають право не більше двох, то в нас вже може бути, наприклад, 50 спостерігачів, і від громадських організацій та міжнародних організацій ще значно виростає кількість, тобто кількість спостерігачів може бути в 2-3 рази більша, ніж виборців. Це виклик, перш за все, для членів виборчих комісій, які мають забезпечити проведення виборів у прозорій, законній і зручній манері для виборців і щоб результат був відповідний та достеменно врахований.

Ми подивилися на склад окружних виборчих комісій і встановили, що на 18 лютого десь до 7% цього складу мали досвід попередньої участі у виборах. Ми мали зробити заміну майже третини складу окружних виборчих комісій. Це теж певною мірою виклик.

Чому, на Вашу думку, ніхто не виступив з ініціативою збільшити грошову заставу, яка зараз, згідно з законом, складає 2,5 мільйони гривень?

— Я думаю, що це питання варто адресувати парламенту. Другий спосіб — адресувати політичним партіям, політичним силам, які планували для себе участь з точки зору висування кандидатів тощо. Це питання політично-державницького характеру.

Щодо аналізу ЦВК програм кандидатів. Наскільки прискіпливо вони аналізувалися цього року?

—  Центральна виборча комісія дійсно прискіпливо аналізувала ці програми, намагаючись встановити, чи є порушення безпосередньо норм Конституції, тобто чи є підстави для відмови в реєстрації тієї чи іншої особи кандидатом у президенти. Якщо такі підстави були, то відповідною постановою такому кандидату відмовлялось з обґрунтуванням, чому саме ті чи інші положення ЦВК вважає невідповідними, перш за все, Конституції.

Я думаю, це питання на цих виборах було більш гострим, саме тому що країна безпосередньо перебуває у дуже складній політичній ситуації, яка пов’язана з російською агресією, з присутністю на території України російських військ, коли певні наслідки мають катастрофічний сенс для держави.

 

На фото — голова ЦВК Тетяна Сліпачук та ведуча Світлана Мялик

 

Якою є кількість виборців, які мають право голосу на президентських виборах цього року?

— На сьогодні ми маємо зрозумілу кількість виборчих округів — 200. Відповідно до території цих виборчих округів ми маємо кількість виборчих дільниць. Відповідно до цього кількість виборчих дільниць — 29 840. Реєстр відповідно до встановленої адреси реєстрації виборця може дати загальну кількість виборців, які сьогодні закріплені відповідно до своєї адреси за цими дільницями. На сьогодні ця кількість змінюється. Станом на 28 лютого, вона становить 29 917 780 осіб.

Як Ви оцінюєте електоральний потенціал жителів тимчасово окупованих територій України?

— Я бачу, що 50-60% осіб, які змінюють місце голосування, це особи, які мають місце реєстрації у Донецькій та Луганській областях. 42 465 осіб змінили місце голосування, з 66% — це мешканці Донецької та Луганської областей.

Поясніть логіку закриття виборчих дільниць у Росії.

— Питання організації виборів у закордонному виборчому окрузі є відповідальність Міністерства закордонних справ. Саме за поданням Міністерства закордонних справ вирішується поява чи закриття виборчої дільниці, оскільки вони організовуються та адмініструються саме МЗС. У Міністерства закордонних справ є право поставити перед Центральною виборчою комісією питання про ліквідацію виборчих дільниць, що і було Міністерством закордонних справ зроблено.

Протягом судових проваджень, які були ініційовані в Україні декількома політичними діячами, судом було встановлено, що і підстави, і дії ЦВК повістю відповідали і закону про Центральну виборчу комісію, і Конституції, і іншим виборчим законам. Тобто сам процес здійснився абсолютно легітимно.

Незважаючи на те, що на консульському обліку у Російській Федерації значиться близько 60 тисяч наших громадян, на минулих виборах 2014 року проголосували півтори тисячі. Тому це досить спекулятивне питання.

  ***************

Нагадаємо, вибори президента України заплановані на 31 березня. Центральна виборча комісія України створила 199 окружних виборчих комісій для проведення виборів президента України. Дільничні виборчі комісії мають бути сформовані до 12 березня. ЦВК 8 лютого завершила реєстрацію кандидатів у президенти — всього зареєстровано 44 кандидати. 

Прослухати повну версію.

На фото — голова ЦВК Тетяна Сліпачук та ведуча Світлана Мялик