"З ним відійшла епоха українського та світового літературознавства" — спогади про Леоніда Ушкалова

"З ним відійшла епоха українського та світового літературознавства" — спогади про Леоніда Ушкалова

В ефірі Радіо Культура програма "Літературні мандри світом" була присвячена  пам'яті дослідника української літератури від бароко і до постмодерну Леоніда  Ушкалова. Згадували Леоніда Ушкалова старша наукова співробітниця Державної наукової установи "Енциклопедичне видавництво" Катерина Борисенко, професорка Богдана Криса, дослідниця давньої літератури Дарка Сироїд, поет Ростислав Мельников.

Ведучі:

Леся Воронина, Олена Гусейнова

Катерина Борисенко про Ушкалова: познайомившись з ним, я зрозуміла, що означає слово шляхетність

"Досі не можу говорити про Леоніда Ушкалова у минулому часі, не можу усвідомити, що з ним відійшла ціла епоха в українському та світовому літературознавстві. Він був людиною рівня Потребні та Шевельова. Леонід Ушкалов був тим, хто для багатьох людей відкрив світ української літератури, володів і академічним письмом, і міг робити цікаві тексти в популярній формі. Відійшов учитель кількох поколінь літературознавців. Він прагнув донести українську літературу до широких кіл. Коли я з ним познайомилася, то зрозуміла, що означає слово шляхетність"

Богдана Криса про Ушкалова: він був публічним інтелектуалом

"Спочатку Леонід Ушкалов заявив себе широкою тематикою: "Філософія у літературі бароко", тобто він розглядав філософські джерела творів і це була його докторська дисертація. Також він був дослідником Сковороди. Ушкалов мав широке коло знань і знав все дуже глибоко. В тій глибині він вмів шукати свої цікаві сюжети. Все, що написав Ушкалов, означало його дослідницьку індивідуальність та неповторність. Крім того, що він лишив по собі дуже багато праць, він ще й був публічним інтелектуалом. Ушкалов мав великий талант і працездатність"

Фото — Читомо

Дарка Сироїд про Ушкалова: він дуже багато зробив для літературознавства

"Леонід Ушкалов працював з джерелами і дуже відповідально до них ставився. Пам'ятаю, що сам Ушкалов навіть розповідав про те, що колись, тривалий час, він працював лише з джерелами, тому що боявся виносити свої міркування на загал. Однак він все ж опанував і це. Взагалі Леонід Ушкалов дуже багато зробив для літературознавства"

Ростислав Мельников про Ушкалова: він був одним з останніх могікан великої української літератури

"Леонід Ушкалов належить до тієї категорії людей, велич яких пізнається з кожним днем щоденного спілкування. Він був одним з останніх могікан великої української літератури. На мою думку, його постать можна дорівняти до постаті Франка та Драгоманова. Він був гігантом своєї праці. Тепер ми з вдячністю говоримо про нього та дякуємо за його доробок. Він був чесним з людьми, із собою та тим, про що писав", — поділився Мельников.

Нагадаємо, 25 лютого пішов із життя український літературознавець та письменник Леонід Ушкалов.

Прослухати детальніше можете за посиланням

 

Леонід  Ушкалов, фото - facebook.com/Bukvoid