Стасів: громадянська освіта — це наріжний камінь й фундамент розвитку суспільства

Стасів: громадянська освіта — це наріжний камінь й фундамент розвитку суспільства

Громадянська освіта — це наріжний камінь й фундамент розвитку суспільства, переконаний координатор платформи "Відкритий університет Майдану" Остап Стасів. В ефірі Українського радіо в програмі "В мережі" він розповів, як за 5 років змінилася освітня платформа "Відкритий університет Майдану".

Ведуча:

Олена Бадюк

З чого почалась ідея створення цієї платформи?

— У нас було кілька етапів, які дозволили прийти до мережі, до розуміння того, що нам потрібен онлайн-інструмент громадянської освіти. Почалось вже з того, що в грудні 2013 року, коли ми інтуїтивно відчули, що на Майдані треба вчити. 12 грудня біля Лядських воріт з’явилась сцена, і ось там почалася освіта. Ми з ранку до вечора запрошували різних опініон-лідерів, які мали змогу поділитися. Основна ідея була в тому, що там не має бути політики, а має бути пошук відповідей на питання. За нашими оцінками, у той час ми провели близько 250 лекцій і наші локації відвідали близько 50 тисяч українців, які прийшли навчатися.

Потім з’явилась перша гіпотеза, що це треба робити для студентів. У людей, які є дорослими, є запит на навчання, але при цьому у них є питання. Також цей запит є у старших людей.

Наступний етап був у 2014 році. Ми поїхали по Україні з програмою "Школа свідомого громадянина". Це була дводенна програма, в якій ми намагалися дати людям максимальну кількість знань, які б їм допомогли стати ефективними громадянами і починати на місцях рухати розвиток їхніх спільнот. За 18 місяців ми проїхали 26 міст. Ми не були у Львові та окупованих територіях.

Які це були теми, на які ви тоді побачили реальний запит?

— Теми, які були тоді, можна побачити в "Школі свідомого громадянина". Але тоді таких те було 5. Ми говорили про те, що соціальні ініціативи — це реальність і їх можна зробити. Ми мали лекцію, яка пов’язана з формуванням соціального капіталу громади і наскільки він є важливим для громади. Також ми говорили про громадський контроль, парадигми мислення та здатність спілкуватись з різними соціальними групами. Також були стратегічні сесії, де обговорювались проекти для громади.

ВУМ-online — це проект, який активно розвивається. Чи взаємодія з онлайн-заходамипоказує свої результати?

— Після того, як ми їздили 18 місяців по 26 містах виникли питання, як на не виснажувати наших викладів і що дозволить нам масштабуватися. Тоді ми вирішили, що таку платформу треба робити. Для нас громадянська освіта — це той наріжний камінь й фундамент розвитку суспільства як такого.

Громадянська освіта — це про те, як жити в суспільстві і взаємодіяти один з одним. Це не про формування патріотизму. Це про здатність взаємодіяти людям у певній спільноті, жити один з одним, спілкуватись та взаємодіяти один з одним і з цієї взаємодії давати якийсь якісний результат для самих себе і для свої спільноти. У нас є прогалина у комунікації і взаємодії один з одним. І громадянська освіта саме про це.  Для нас громадянська освіта — це коли людина бере відповідальність на себе.

ВУМ-online — це проект, який дозволив нам створити рівніумови доступу до унікальних знань, які пов’язані з громадянською освітою  через дистанційні курси. Це дуже важливий інструмент, проте він є лише одним з інструментів навчання.

Наскільки сам ресурс змінився за 5 років?

— Ресурс пережив одне оновлення візуальне. На сьогодні на платформі навчається майже 40 тисяч унікальних студентів, які навчаються, як мінімум, на одному, а то і більше курсів. Ми маємо 57 дистанційних курсів, які доступні всім. Ці курси поділені за системою громадянських компетентностей.

Крім того, у нас є 34% завершеності дистанційних курсів. А це говорить про два важливих моменти. По-перше, ми не є масовим продуктом. По-друге, важливою є якість наших викладачів.

Прослухати повну версію.

координатор платформи "Відкритий університет Майдану" Остап Стасів,

фото — facebook.com/ostap.stasiv.5