Запровадження рейтингів для лікарів є передчасним — експерт

Запровадження рейтингів для лікарів є передчасним — експерт

Перш ніж запроваджувати рейтингування лікарів, необхідно забезпечити всьому населенню доступ до медичного обслуговування. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" висловив повноважний координатор Української медичної експертної спільноти, член правління Української асоціації сімейної медицини Костянтин Надутий.

"Сама по собі ідея моніторити оцінку споживача якості охорони здоров'я — це дуже правильний підхід і його безумовна треба запроваджувати. Це корисно для управлінців, щоб вони могли вживати ті чи інші заходи, аби змінювати поведінку постачальників послуг. Що стосується конкретної людини, тут у мене дуже великі питання, чи корисне це рейтингування для споживача. В умовах дефіциту лікарів, а їх сьогодні катастрофічно не вистачає, у мене таке враження, що ми женемося за спортом великих досягнень, не маючи фізкультури. Що важливіше: щоб кожна людина займалась фізкультурою, чи щоб ми мали чемпіонів світу? Так само і з цими рейтингами, на мою думку, значно важливіше забезпечити абсолютно кожному пацієнту лікаря, ніж створити інститут зірок", — вважає експерт.

За його словами, в Україні не вистачає близько 7 тис лікарів.

"По первинній ланці, при тому, що лікарів повинно б було бути 30 тис, аби навантаження було задовільним. На сьогодні сімейних лікарів близько 13 тис, а решта терапевти і педіатри, які тільки частково можуть надавати допомогу. Отже, ми маємо сьогодні дефіцит на рівні мінімум 7 тис фізичних осіб", — зазначив Костянтин Надутий.

Зазначимо, система Helsi.me, яка дозволяє пацієнтам оцінити роботу лікарів, повинна запрацювати з 1 березня.

2 квітня в Україні стартувала кампанія з вибору лікаря, який надає первинну допомогу. Лікаря можна обрати в будь-якому медзакладі, незалежно від місця прописки чи проживання, проте цей медзаклад має бути приєднаним до системи «Електронне здоров’я».

Слухати повну версію.