Денісова: ЄС має чітку позицію щодо українських військовополонених

Денісова: ЄС має чітку позицію щодо українських військовополонених

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що у Європі переконані, що українські моряки мають право на захист згідно з нормами міжнародного гуманітарного права.

Про це український омбудсман написала у Фейсбук за результатами переговорів з європейськими дипломатами у Брюсселі (Бельгія) 13 лютого.

"Мала можливість поспілкуватися з Люком Девінем, Директором Європейської служби зовнішньої дії по роботі з державами Східного Партнерства і РФ та Дірком Шубелем, начальником відділу РФ Європейської служби зовнішньої дії по роботі з державами Східного Партнерства і РФ", — написала вона.

За її словами, під час розмови європейські дипломати запевнили, що ЄС має чітку позицію щодо українських військовополонених, вони переконані, що наші моряки мають право на захист згідно норм міжнародного гуманітарного права. Дипломати також очікують від Росії надання належної медичної допомоги пораненим та безперешкодного доступу до них консульських співробітників.

Основною вимогою до Росії залишається негайне та безумовне звільнення 24 захоплених військовополонених моряків, що передбачено Третьою Женевською Конвенцією.

Вона також додала, що представники Люка Девіня зустрічалися з уповноваженим з прав людини в Росії Тетяною Москальковою. Під час зустрічі йшлося про можливість доступу лікарів до Кирила Вишинського, який підозрюється у вчиненні державної зради в Україні.

Українська сторона готова забезпечити ці умови лише за можливості синхронного доступу лікарів до українського політв’язня Павла Гриба, який знаходиться у надкритичному стані.

Денісова зауважила, що Європейський Союз також має незмінну позицію щодо вільного проходу всіх суден через Керченську протоку.

Нагадаємо, 25 листопада минулого року українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО. Їм загрожує позбавлення волі за незаконний перетин кордону Росії строком на шість років.