Галина Трофімова: Великий дитячий хор Українського радіо - це наше життя

 Галина Трофімова: Великий дитячий хор Українського радіо - це наше життя

Як залучають молодих хористів до музичного мистецтва, до світової класики та сучасної музики, як розкривають творчий потенціал і креативні здібності кожної дитини в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Музична сієста" обговорили із художнім керівником Великого дитячого хору Українського радіо Галиною Трофімовою.

Ведуча:

Ірина Пашинська

Коли було створено цей хор?

— Наш хор був заснований у 1980 році. В грудні 1979 року організація вже проходила, ми набирали перших діточок, але перший концерт був у січні 1980 року. Цей дитячий хор - це наше життя, хотілося, щоб такий хор був на радіо, щоб ми пропагували українських композиторів. Так і було організовано цей колектив. Перший концерт відбувся у великому залі Консерваторії. 

Розкажіть, які зараз вікові групи проходять до колективу дитячого хору? 

— Спочатку в нас було три вікові групи: молодша, середня і старша, яка і була концертним складом. Були дуже молоді та професійні керівники цих груп. Потім так склалося, що середньої вікової групи нестало, і вже залишилося дві: молодша і старша. Але ми ще зробили і підготовчу групу - зовсім маленьких діток з 5 років. Зараз в нас одна вікова група - концертний склад, але думаю, що ми будемо робити набір і в молодшу групу. Буває досить складно з новими дітками, які приходять не підготовленими, але насправді, дуже багато відомих співаків виходять саме з хору. 

Яка основа репертуару дитячого хору? Хто пише для вас чудові пісні?

— Фундаментом є наша українська пісня, українські обробки і творчі роботи наших сучасних українських композиторів. Ми дуже багато спілкуємося з композиторами. Таким митців, які пишуть нам пісні, дуже багато. Зараз для дітей менше пишуть, але раніше писали Ірина Кириліна, Юрій Шевченко, Ігор Щербаков та інші. Богдана Фільц також дуже багато писала для дітей. 

Чи складно співати іншою мовою пісні для дітей?

— Складно, я сама вчу мови. Ми дуже багато над цим працюємо і перекладаємо дітям кожне слово і фразу. Однак, наші сучасні діти є дуже обізнаними, вони краще вже знають іноземні мови, ніж я. Ми співаємо і французькою мовою теж, але це дуже кропітка робота. Трапляються також італійські переклади та переклади іншими мовами, дітям це дуже подобається. 

У Будинку звукозапису триває проект, коли наживо виступають творчі колективи Українського радіо. Великий дитячий хор долучився до цього проекту?

— Так, ми беремо участь в цьому проекті. Ми співаємо і з Народним оркестром, із Симфонічним оркестром, Хоровою капелою Українського радіо. Плануємо брати участь і в інших проектах. 

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — ФБ Галини Трофімової