Радіоведучий Олег Комаров: для мене редактор є лакмусовим папірцем культури радіо

Радіоведучий Олег Комаров: для мене редактор є лакмусовим папірцем культури радіо

З нагоди Всесвітнього дня радіо в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Майстерня"  історію українського радіо, її осмислення, традиції і цікаві бувальщини з життя радійників обговорили з радіоведучим, народним артистом України, співведучий програми "Від суботи до суботи" Олегом Комаровим.

Ведуча:

Наталія Грабченко

Програма "Від суботи до суботи" була вашою першою зустріччю з Українським радіо?

— Так, це була перша зустріч, а трапилася вона так. Колись я їхав у автобусі і до мене підійшов молодий чоловік та запитав, чи пам'ятаю я його. Я його пам'ятав, тому що ми разом вступали до Київського театрального інституту. Цим юнаком був Володимир Борисович Бохонко і він сказав, що він записує та редагує програму "Від суботи до суботи" та запропонував прийти і спробувати себе. Потім мене запросили на другу програму, на третю, і так все пішло далі .

Які у вас спогади про Володимира Бохонка?

— Він  створив свій радіотеатр, який звався "Від суботи до суботи". Він був великим режисером і зібрав у цій програмі найкращих акторів того часу. Навіть важко описати словами, наскільки вона була популярною. Започаткував її Григорій Мельник, який і вигадав її назву.

Яка була структура цієї передачі?

— Загалом, програма була дуже вишуканою і вона стала такою, тому що над нею велася дуже кропітка робота. Передача йшла 45 хвилин, містила 3 гуморески, між ними були співочі номери та закінчувалася маленькими смішинками. Величезну роботу над програмою робили редактори.

Ким був редактор для радіо?

— Особисто для мене редактор є лакмусовим папірцем культури радіо. Вони роблять важливу та прискіпливу роботу. Взагалі, як на мене, рівень культури редактора показує рівень культури самого радіо. Вони займають святе місце на радіо для мене і були редактори, які принесли мені творче щастя.

На той час акторам київських театрів було притаманно працювати на радіо?

— На програмі "Від суботи до суботи", наприклад, активно працювало десь 7-8 акторів, але, крім них, запрошували й багато інших акторів, які були відомі в той час.

Для вас ваш голос - це природній дар чи величезна праця над собою?

— Якось в той час на цьому не надто акцентувалися. Однак я згадую, що часто мені підкреслювали, що я зі своєю співведучою Наталією Лотоцькою вели програму дуже інтелігентно. Також важливим було зберігати культуру мови та звучання.

Свого часу ви більше працювали в записі чи були і прямі ефіри?

— Коли це запис, можна в більшій мірі позбавитися помилок, тому ми всі були за запис. Так менше шансів допускати помилки в ефірі.

Скільки років ви вели програму "Від суботи до суботи"?

— Я вів цю програму близько 30 років.

Ким для вас була ваша співведуча Наталія Лотоцька?

— В неї був надзвичайно вишуканий голос, вона була з гумором та до того ж прекрасною акторкою. Разом ми не лише працювали на радіо, а ще й викладали в Інституті культури. Вона вирізнялася чарівністю, людяністю та душевністю.

Які у вас плани на подальшу творчість?

— В мене зараз є один проект і я б дуже хотів, щоб він був реалізований. Він має назву "Будинок на Ольгінській"  це цикл передач про мешканців цього будинку, де жили актори театру імені Івана Франка. 

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — Вікіпедія