Мартиненко: головна виборча емоція — це не завжди раціональне розуміння, це розчарування і втома

 Мартиненко: головна виборча емоція — це не завжди раціональне розуміння, це розчарування і втома

Керівник інформагенції  "Інтерфакс-Україна" Олександр Мартиненко в програмі "Сьогодні. Ввечері" розповів, як вберегтися від маніпуляцій під час виборчої кампанії,  як змінилися виборці і в чому особливість нинішніх виборів.

Ведучі:

Віталій Науменко, Наталя Чорна

Як Вам вдається вберегти журналістів від маніпулювання думкою під час виборчої кампанії? Які настанови Ви їм даєте від спокуси?

— Спокуса, перш за все, фінансова, тому потрібно нормально платити. По-друге, якби це була перша компанія, я б думав, що робити. Оскільки вона у мене десь тринадцята, то все відомо.

Ми дійсно не працюємо на жодного з кандидатів. Ми намагаємось робити так, щоб власна точка зору кореспондентів та редакторів не впливала. Звичайно, ми орієнтуємось на рейтинги, як і всі. Є рейтингові кандидати, за якими слідкуємо більше, за менш рейтинговими — менше. Якщо люди нові, то пишемо справді мало, але так буває на всіх виборах.

Як виборцю зрозуміти, що його думкою маніпулюють?

— Я радив би менше слухати, що одні кандидати говорять про інших. Це може бути і пряма думка, і зливи, які йдуть через контрольовані ЗМІ, тому чорний піар є чорним піаром, і він нікуди не дінеться. Але від нас залежить, чи буде він ефективним та результативним.  Слухайте пряму мову всіх кандидатів, те, що вони самі говорять. І ви зробите висновок.

У чому може бути "родзинка" нинішніх виборів?

— Я не побоюсь сказати, що це перші демократичні вибори. У тому плані, що у нас практично знівельований адміністративний ресурс, у зв’язку з тим, що система не працює. Всі планові вибори, які були, так чи інакше це була війна Сходу та Заходу. Ці вибори —  це перші з планових виборів, які справді з високим ступенем свободи, і це потрібно цінувати.

На Вашу думку, який зараз виборець?

— У порівнянні з 2014 роком, ми всі змінилися. Мені здається, що головна виборча емоція — це не завжди раціональне розуміння, це розчарування і втома від того, що люди бачили останнім часом і від тих надій, які не справдились.

А це впливатиме на явку виборців?

На явку буде впливати те, що загальнонаціональних виборів не було в країні 4,5 років, а це найбільший період в історії України. Люди довго не могли вплинути на владу в країні.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія зареєструвала 44 кандидати на пост президента України.

Як повідомляється, Центральна виборча комісія 3 лютого завершила приймати документи від кандидатів на посаду президента України. 8 лютого був останнім днем прийняття рішень про реєстрацію кандидатами в президенти або про відмову в реєстрації.

Вибори президента призначено на 31 березня. Окружні виборчі комісії повинні бути створені до 18 лютого включно, дільничні — до 12 березня.

Прослухати повну версію.

На фото — керівник інформагенції  "Інтерфакс-Україна" Олександр Мартиненко

та ведучі Віталій Науменко і Наталя Чорна