Легалізація медичної марихуани в Україні: чи є перспективи

Легалізація медичної марихуани в Україні: чи є перспективи

31 січня в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун закликала підтримати петицію про легалізацію медичної марихуани (канабісу), яка була зареєстрована на сайті Верховної Ради групою громадських організацій. Прес-аташе конопляного Маршу Свободи за реформи державної політики щодо наркотиків Тарас Ратушний в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" розповів про те, як використовується канабіс у медицині та те, до чого призведе його легалізація в Україні.
 
Що таке канабіс
 
Канабіс — це просто рослина, яка останні 3 тис років перебуває з людиною у щільному контакті. Це рослина, в якій багато активних компонентів. Їх відкрито більше ста на сьогодні і лише один із них має психоактивну дію, через яку його вважають якимось наркотиком, а решта такого ефекту не має. Ці компоненти є дієвими у лікуванні різних хвороб.
 
Як канабіс використовується в медицині
 
Що ми розуміємо під медичним канабісом. Це дуже широкий спектр різних фармацевтичних форм, обов’язково зроблених за стандартами якості на основі різних активних речовин, які містяться в цій рослині. Вони можуть мати або не мати психоактивну дію.
 
Юридичний статус канабісу в Україні
 
Зараз в Україні є лише один формат, передбачений законом, для канабісу — це заборона. Він незаконний в будь-якій формі. Це стосується і тих канабіноїдів, які мають психоактивну дію, і тих, які не мають. Проблема в тому, що понад 2 млн українських громадян, які потребують доступу до ефективного лікування, як в інших країнах це вже врегульовано законом, такого доступу не мають і це потрібно зробити. Тобто, врегулювати законом контрольований обмежений обіг, прописати правила такого обігу і дати людям доступ, який їм гарантований, зокрема, Конституцією. Це їхнє право на життя і доступ до ефективного лікування.
 
Петиція щодо легалізації канабісу
 
Петиція була подана 30 січня. Вже минуло 5 днів і зараз є понад 12 тис підписів. Зазначається, що ще потрібно зібрати 12, 7 тис. Тобто, ми впритул зараз наближаємось до умовного екватора. 
 
Ця петиція вимагає змін до законодавства, якими потрібно забезпечити дотримання прав людини на доступ до використання ефективних лікарських засобів на основі конопель і створити належні умови для повноцінного застосування у медичній і науковій діяльності, тобто прописати правила, за якими будуть відбуватися наукові дослідження канабіноїдів і обіг у медицині — клінічні дослідження, реєстрація цих лікарських засобів, протоколів лікування тощо. Найголовніше — потрібно врегулювати питання легального обігу, як буде придбаватися, зберігатися, переміщатися і реалізовуватися ті продукти, які містять канабіноїди. 
 
Слухати повну версію.
 
Фото: Укрінформ