Уряд перейшов на трирічне бюджетне планування — Маркарова

Уряд перейшов на трирічне бюджетне планування — Маркарова

На засіданні уряду міністр фінансів Оксана Маркарова представила новації бюджетного процесу, серед яких — перехід на трирічне середньострокове бюджене планування.

Про це міністр повідомила у Фейсбук.

За її словами, перехід на середньострокове бюджене планування є головною бюджетною реформою країни.

"Останні три роки нам вдавалося вчасно подавати, розглядати і виконувати бюджети. Але ми бачили проблеми, які однорічне планування не дозволяє вирішити. Це і непередбачуваність бюджетної та податкової політики, і відсутність цілісної системи стратегічного планування, коли є стратегія, а бюджетом забезпечується виконання окремих її пунктів і тільки на рік, а далі є певна невизначеність, це і сфокусованість виключно на затратах. Тепер ці питання можна буде вирішити", — сказала вона.

Як повідомила Маркарова, середньострокове бюджене планування дозволяє вирішити такі проблеми, як непередбачуваність податкової і бюджетної політики, відсутність цілісної системи при вирішенні стратегічних питань.

"Нову декларацію ми будемо подавати до 15 травня на розгляд Кабінету міністрів, однак у нас не з’являється додаткового часу, і вже з наступного тижня треба починати роботу", — підкреслила міністр.

За словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, середньострокове бюджетне планування дасть можливість планувати життя країни на 3 роки. Усі державні проекти, програми підтримки та розвитку будуть сплановані заздалегідь.

"Приклад: будівництво доріг. Уже можемо передбачити, яку дорогу робимо в якому році. Освіта, медицина, військо — на три роки формуємо стратегію розвитку", — написав Гройсман у Твіттер.

Уряд розраховує на затвердження бюджетної декларації парламентом до 15 липня, щоби мати на наступні три роки чіткі показники і вчасно — до 15 вересня — подати проект Державного бюджету.