Якщо ти - здоровий егоїст, ти приносиш більше щастя цьому світу та собі — Лала Тарапакіна

Якщо ти - здоровий егоїст, ти приносиш більше щастя цьому світу та собі — Лала Тарапакіна

Якщо ти здоровий егоїст, ти приносиш більше щастя цьому світу та собі, переконана поетеса, автор путівників до щастя Лала Тарапакіна. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" вона розповіла, що є щастям.

Ведучий:

Роман Коляда

 

Україна у 2018 році опинилася на 138 місці зі 156 країн за рівнем щастя. Чому так?

— Все не так однозначно. Індекс щастя складається з кількох показників.  Є такий показник, як соціальна підтримка. За цим показником наша країна десь на 54 місці. Порівняно з 2013 роком, цей індекс є значно вищим. Показник особистої свободи тягне нас назад.

Щастя — це особистий вибір, особиста позиція чи щось, що залежить від зовнішніх обставин?

— Воно взагалі не залежить від зовнішніх обставин.

Коли нам дуже погано і страшно, єдине, що ми можемо зробити для себе або навіть інших — це транслювати любов та світло.

То що ж є щастям?

— Щастя — це таке фонове слово, яке вже стало ні про що. Я вважаю, що це просто мить, і якщо ти можеш утримувати її якомога довше, це вже класно. Для мене результат — це також щастя. Коли ми підтримує своїх близьких, зустрічаємо з ними Новий рік, коли ми знаходимо час для когось, щоб його просто вислухати, коли намагаємось помітити, що комусь поруч з нами дуже погано і намагаємось це зупинити — це також щастя. Для когось щастя — це коли ти чогось можеш досягти.

Виходить, щастя — це зовсім не про себе?

— Для кожного це своє. Я не вірю в те, що ми всі можемо бути альтруїстами. Я вважаю, якщо ти правильний, здоровий егоїст, ти приносиш більше щастя цьому світу та собі.

Коли я пишу свої путівники та хочу, зоб якомога більше людей дізнались про те, яка Україна прекрасна, я це роблю для себе і для того, щоб мої діти побачили, яка вона красива, і що це їх Батьківщина. Якщо зі мною разом ще якісь люди можуть це побачити та відчути, то це прекрасно.

Прослухати повну версію розмови.

На фото: ведучий Роман Коляда та авторка путівників Лала Тарапакіна