Прокуратура АРК: визнання військовополоненими для українських моряків є радше символічним кроком

Прокуратура АРК: визнання військовополоненими для українських моряків є радше символічним кроком

Визнання себе військовополоненими для українських моряків є більше символічним, а не практичним кроком. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" повідомила заступниця начальника Управління нагляду у кримінальному провадженні Прокуратури Автономної республіки Крим Єлизавета Дзігора.
 
"Не змінюється абсолютно нічого. Це більше символічний крок. Окрім того, це високий рівень розуміння їхніх прав згідно і міжнародного права і національного законодавства. Якби не відбулося їхнього визнання, нічого б не змінилося. Ті зобов'язання, яких має дотримуватися Російська Федерація стосовно цих 24 громадян України, згідно Третьої женевської конвенції, не перестали б існувати для Російської Федерації, якби вони себе не визнали військовополоненими", — повідомила Єлизавета Дзігора. 
 
Разом з тим, вона зазначила, що Росія не виконує своїх забовязань згідно з конвенцією.
 
"Є міжнародний документ, який застосовується до ситуації, яка є між Росією та Україною щодо того, що відбувається на території окупованого Криму і відповідно, сама наявність 4 статті цієї конвенції і цілого ряду зобов'язань вже є підставою діяти в межах цих правил як повноцінних учасників міжнародних відносин. На жаль доводиться констатувати, що зобов'язання згідно Третьої женевської конвенції Російською Федерацією не виконуються", — підкреслила Єлизавета Дзігора.
 
Зазначимо, 28 грудня російський адвокат Микола Полозов повідомив, що всі 24 українських моряка з судів "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу", захоплених спецпризначенцями Росії в Азовському морі, заявили слідству, що є військовополоненими. 
 
Нагадаємо, 25 листопада українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі  з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО "Лефортово" та "Матросская тишина".
 
Слухати повну версію.