Найчеснішою є позиція тих аналітиків, які відмовляються давати серйозні прогнози на 2019 рік — Артем Захарченко

Найчеснішою є позиція тих аналітиків, які відмовляються давати серйозні прогнози на 2019 рік — Артем Захарченко

Серйозні аналітики не можуть спрогнозувати те, що відбуватиметься у 2019-му році. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" повідомив Голова аналітичного департаменту Центру контент-аналізу Артем Захарченко.

"Саме на 2019 рік найчеснішою є позиція тих аналітиків, які відмовляються давати серйозні прогнози і заявляють про неможливість точного визначення майбутнього через те, що в усіх сферах зараз є нестабільність: і в світовій економіці, і в українській політиці. Ми всі знаємо, що рейтинги кандидатів дуже близькі. Дійсно є чимало експертів, які провели прес-конференції, чи випустили прес-релізи і чітко кажуть, що є багато речей, які вони прогнозували минулого року, але цього року спрогнозувати не можуть", — зазначив Артем Захарченко.

За його словами, якщо й дивитися прогнози, то слід звертати увагу лише на ті, які критично підходять до аналізу.

"Треба дивитися, наскільки жовті медіа і заголовки, які вони дають. Якщо це достатньо серйозна аналітична стаття, де прораховано можливі наслідки плюс, що дуже важливо, згадано, за яких умов прогноз може не збутися, тобто люди критично ставляться до свого прогнозу і розуміють, що точно прогнозувати не може ніхто то це означає, що люди глибше аналізують.  Коли ж вони стали в позу пророка, то до такої аналітики немає сенсу звертатися", — підкреслив експерт.

Зазначимо, за даними дослідження Центру контент-аналізу, 64% прогнозів на 2018 рік, оприлюднених у ЗМІ, не справдилося. Зокрема, найбільша увага медіа була прикута до міжнародних тем, у яких майже всі прогнози виявилися помилковими. Майже всі помилкові прогнози були негативними, і в результаті 2018 рік виявився набагато спокійнішим, аніж ми могли очікувати наприкінці року минулого. Разом з тим, прогнози уряду та Нацбанку щодо економічної ситуації виявилися близькими до правди.

Слухати повну версію.