Сектор оборони і безпеки виконав свої завдання під час воєнного стану — Олег Старіков

Сектор оборони і безпеки виконав свої завдання під час воєнного стану — Олег Старіков

Сектор оборони і безпеки виконав поставлені в ході введення воєнного стану завдання. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Вечірній Формат" висловив полковник запасу контрозвідки СБУ Олег Старіков.

"Сектор оборони і безпеки, куди входить Генеральний штаб, який є головним координатором, за великим рахунком свої завдання виконав. Потрібно було подивитися плани мобілізації, призвати резервістів першої черги, подивитися резерви, перевірити готовність командування до цих заходів, систему тероборони, викликати резервістів не тільки ЗСУ, а й ветеранів СБУ та Служби зовнішньої розвідки. В принципі, все це робиться. Військові зараз повинні провести нараду, виявити ті недоліки, які є і їх усунути", — зазначив Олег Старіков.

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.

Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. У ФСБ Росії заявили про порушення українськими кораблями кордоні і підтвердили затримання українських військових. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі.

У зв'язку з цим 26 листопада Верховна Рада запровадила воєнний стан у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

Слухати повну версію.