Ми шукаємо нові форми пам’яті подій Майдану — директор Музею Революції Гідності

Ми шукаємо нові форми пам’яті подій Майдану — директор Музею Революції Гідності

Про п’яту річницю початку Євромайдану в ефірі радіо "Культура" говорили з директором Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності Ігорем Пошивайло.

Як ми маємо памятати про Майдан?

Дискусії на цю тему лунають майже кожного тижня. Україна за останній період відкриває своє історичне минуле, тому що в суспільстві є велика зацікавленість, панують різні думки, ми позбуваємося від ряду стереотипів, які нав’язані радянським минулим. Український інститут національної пам’яті формує саму політику памяті. Від офіційних відзначень, виставок як звичайних практик пам’яті ми не відмовимося, адже вони є майже універсальними. Це ще один привід згадати, зробити рефлексію. Ми шукаємо нові форми пам’яті, які є новаторськими в Україні. Наприклад, започаткована відзнака імені Героїв Небесної Сотні. Цей проект продовжує справу, яку розпочали герої.

Чи є у нових формах роботи з пам’яттю та подія, яка є ключовою?

Це цілий комплекс подій. Для прикладу, 17 листопада ми почали нібито звичайне прибирання. Але така форма роботи є важливою для громадськості, адже показує, як саме ми дбаємо і шануємо місця, які змінили традиційну функціональність. Що стосується саме сьогоднішнього дня, то ми презентуємо новий компактний простір, куди зможемо запросити людей. Він знаходиться в Будинку профспілок. Це перша спроба музеєфікувати важливий фізичний простір, який функціонував під час подій Майдану. О 14.00 відкривається виставка "Назустріч свободі". Також, в Українському домі о 17.30 ми матимемо мистецьку акцію "Шлях гідності". Це не типовий концерт, який нагадує Майдан, там прозвучить "Ода радості" Бетховена, яка перекладена на українську мову та симфонія Бориса Лятошинського, який був репресований у 51-му році. Крім того, о 19.00 на Мистецькому арсеналі стартує проект "Революціонуймо", де відбудеться спроба переосмислити Майдан з точки зору сучасного мистецтва та в міжнародному контексті.

Що ми зрештою отримали після подій на Майдані?

Майдан став одним з найтриваліших протестів у новітній Європі. Він був різний, тут було безліч історій, протестів, сподівань, нових бачень. Саме ці сподівання, віра в себе, розуміння того, що потрібні зміни підтримували Майдан. Опитування доводять, що більша частина суспільства позитивно оцінює Майдан і бачить результати: позбавлення від режиму Януковича, перспектива Євроінтеграції. Не всі вимоги Майдану виконані за цей час, але все ж, базові речі були виконані.

У Будинку профспілок сьогодні, о 14.00 відкривається виставка "Назустріч свободі", о 15.30 Український інститут пам’яті презентує в Національному музеї літератури нове видання "Майдан від першої особи", о 17.30 в Українському домі відбудеться мистецька акція "Шлях гідності".

Нагадаємо, що 21 листопада в "Мистецькому арсеналі" під час відкриття виставки сучасного мистецтва "Революціонуймо", присвяченої п’ятій річниці Революції Гідності, працюватиме виїзна студія Радіо "Культура".

Прослухати детальніше можете за посиланням