Українське радіо відстоює інтереси суспільства — Володимир Лукін

Українське радіо відстоює інтереси суспільства — Володимир Лукін

Головний редактор суспільно-політичних програм Володимир Лукін та продюсерка регіонального радіомовлення Юлія Шелудько в ефірі Українського радіо в програмі Сьогодні.Зранку розповіли, чим живе та як змінюється суспільний мовник.  
 
Що для вас є якимись показовими історичними фактами про Українське радіо, які є показовими?
 
Володимир Лукін: Для мене головне, що це саме українське радіо. Я пам'ятаю період своєї молодості, коли я і уявити собі не міг, що буду журналістом, в мене біли трохи інші життєві плани, я навчався на історичному факультеті, але тоді, під час подій 1990-91 років, Українське радіо дуже активно включилося в цей процес. З'явилося дуже багато цікавих програм, радіотрансляції засідань Верховної Ради... все це я слухав і відтоді мені воно запам'яталося саме як українське радіо. 
 
Юлія Шелудько: в мене все трохи по-іншому. Так склалося, напевне це доля, я ще школяркою писала вірші, та й зараз пишу, і мене запрошували на радіо як поетесу. Я приходила і розповідала про себе, читала вірші. Це сталося саме на Українському радіо. Ще зі школи я сюди потрапила, побачила як тут все відбувається, як працюють люди. Потім, через кілька років я прийшла і ті самі люди які зі мною в ефірі записували програми, працювали зі мною якийсь час. Потім вони звільнилися, знайшли щось інше, але для мене це було дивовижно. Ще зі школи я цю людину пам'ятаю, а через стільки років: і я вже не школярка, а люди ще працюють.Це вже такий собі бренд, авторитет. Коли я була маленькою, в мне завжди басуся слухала цей приймач, а зараз моя мама полюбляє його слухати, не тому що я тут працюю, вона любила його слухати ще до того, як я потрапила сюди. Це в нас в сім'ї просто святе.
 
Зараз відбувається процес переформатування. Чим Українське радіо буде відрізнятися від Суспільного радіо?
 
Володимир Лукін: Це дуже суттєва річ, але не всі її розуміють. Коли я інколи чую претензії від народних депутатів, що ніби то ми щось не протранслювали чи ще щось, от вони всі кажуть: державне радіо. Так, фінансується з державного бюджету, але не державне радіо, а суспільне. Це невеличка, але принципова відмінність. Ми не відстоюємо інтереси держави  і не висвітлюємо державу як сукупність інститутів, а відстоюємо інтереси суспільства. Це і держава, і лди з їх різнобічними інтересами. До речі це питання дуже складне для висвітлення. Після закінчення ефірів, ми збираємося і обговорюємо, які теми будемо висвітлювати наступного дня. Ми часто сперечаємось, які теми турбують суспільство, а які можливо не варто піднімати, бо вони можуть збурити суспільство.
 
Юлія Шелудько: Суспільне радіо точно відрізняється за контентом. Я глибоко не аналізувала контент Українського радіо, яке було колись, але зараз я точно знаю, що це серйозні цінності і стандарти, яких дотримуються всі журналісти Суспільного. Це цінності незалежного журналіста, у якого немає цензури, який сам вирішує, як йому подати матеріал, який  неупереджений ні до кого і ні до чого, і завжди подає матеріали збалансовано. Якщо це редактор, він готує їх для ведучого. Якщо це ведучий, він в ефірі завжди намагається дотриматися балансу думки. Це дуже важлива річ, яку дуже часто не можна побачити чи почути на комерційних каналах, у яких є, припустимо, власники. 
 
Слухати програму повністю.