Фандрайзинг допомагає знаходити потрібні ресурси — Бочарнікова

Фандрайзинг допомагає знаходити потрібні ресурси — Бочарнікова

Що робити, якщо у вас є ідея, проте немає коштів для її реалізації? Все, що ви хотіли дізнатися  про фандрайзинг, в ефірі радіо "Культура" розповіла  менеджерка соціальних проектів Аліна Бочарнікова.

В чому сенс фандрайзингу, що означає термін?

— Це такий процес, коли ви шукаєте кошти або інші ресурси для досягнення власної цілі та реалізації проекту. Часто необхідно шукати не самі гроші, а більш конкретний ресурс: приміщення, людей.

Що потрібно вміти, щоб займатися фандрайзингом професійно?

— Такої освітньої програми в нашій країні немає, тому маємо можливіть опановувати це в процесі проектної діяльності. Однак є великий запит на фандрайзерів, адже існує достатня кількість проектів, які потребують стартових ресурсів. Фандрайзер має знаходити канали для того, аби втілювати їх у життя.

Комерційний проект може зайти на територію фандрайзингу?

— Не є першочерговою сама тематика проекту, є потреба в ресурсі. IT стартапи, наприклад, також потребують фандрайзингу. Звичайно, всі звикли, що фандрайзингу в першу чергу потребують культурні та соціальні проекти.

Де можна шукати кошти?

— Для початку треба розуміти суть проблеми, яку вирішує проект, на який ви знаходите ресурси. Потім треба розуміти, кому ця проблема близька та кому теж цікаво її вирішити. Спектр каналів в такому випадку стає значно ширшим за гранти та благодійні пожертви.

Чи є обмеження в грошах?

— Фандрайзингові платформи на своїх сайтах прописують умови участі, зазвичай ставлять обмеження в коштах. Такі ж обмеження ставлять грантодавці. Відкриті благодійні кампанії, наприклад, таких обмежень не мають.

Прослухати детальніше можете за посиланням