Олександр Кочетков: Контроль цивільних над військовими потрібен

Олександр Кочетков: Контроль цивільних над військовими потрібен

В Україні ухвалено закон про національну безпеку. Що таке цивільний контроль за Міністерством оборони і як це будуть розуміти в Україні?

В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" свою думку висловив політолог Олександр Кочетков.

Ніколи в жодній країні світу військові не бажали контролю над власною діяльністю. І це стало світовою практикою. Військові завжди хочуть бути непідконтрольними.

У світі вже відомі випадки, коли силовими структурами керують навіть жінки.

Тенденція чоловічого керування "переламується". Якщо військових не контролювати, то вони можуть наробити стільки шкоди, що цивільні люди не зможуть "знешкодити цю шкоду". Нам зараз особливо потрібен такий контроль, бо ми маємо проблеми з військово-промисловим комплексом. Там є корупція. Треба також контролювати те, що відбувається у зоні розмежування на фронті,  умови проживання наших військових, яке в них постачання. Є багато проблем, розв'язання яких має контролювати громадянське суспільство.  

Чи може волонтерський рух частково бути причетним до контролю військових?

Безумовно, бо волонтерський рух узяв на себе у 2014 році функцію держави, яка була абсолютно розгубленою, не знала що робити. Волонтерський рух утримував і відродив українську армію. І зараз волонтерський рух знає, що там відбувається і зможе контролювати.

Але є інша тенденція. Влада намагається певним чиним приручити волонтерство, залучити його до своїх структур. Будь-які варіанти громадського контролю владою сприймається з побоюванням.

Є системи контролю, які не будуть впливати на військову потужність армії. Перевіряти треба те, що стосується наших військових - умови побуту, використання бюджетних коштів. З результатами перевірок треба ознайомлювати силові структури.

Україна отримала бонуси внаслідок прийняття закону про національну безпеку. Це крок, який певним чином розчищає шлях до НАТО. Але це не остаточний крок. Головне, що ми рухаємося в цьому напрямку.

Які Ваші прогнози щодо результатів майбутнього саміту "Україна - НАТО?"

Будуть зафіксовані зроблені Україною кроки і вироблені нові орієнтири для шляху вперед. Перемога буде тоді, коли в нас дійсно будуть військові стандарти НАТО.