В ОБСЄ наполягають на звільненні Сущенка, Семени й Асєєва

В ОБСЄ наполягають на звільненні Сущенка, Семени й Асєєва

Журналісти не повинні страждати через конфлікти між країнами, тому кореспондент Укрінформу Роман Сущенко має бути звільнений з ув'язнення у Росії.

Про це заявив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір під час зустрічі в Національній спілці журналістів України, повідомляє Укрінформ.

"Ми розуміємо, що відносини між деякими країнами досить складні під час конфлікту, як зараз між Росією та Україною. ОБСЄ створена, у тому числі, щоб підтримувати врегулювання конфлікту, і ми завжди наголошували і наголошуємо, що журналісти не є частиною конфліктів між країнами", - сказав Дезір, додавши, що саме тому ОБСЄ наполягає на звільненні Романа Сущенка.

Він нагадав, що висунуті проти Сущенка звинувачення не пов'язані з його професійною діяльністю. При цьому Дезір зазначив, що робота Сущенка була публічною, він не приховував, чим займається.

Крім того, представник ОБСЄ нагадав, що 1975 року країни-учасниці Організації підписали Гельсінську декларацію, яка зобов'язує підтримувати діяльність журналістів, у тому числі міжнародників.

Дезір зауважив, що ОБСЄ також вимагає звільнення журналіста Миколи Семени та блогера Станіслава Асєєва, і торік під час візиту до Москви він порушував це питання.

У свою чергу генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко наголосив, що Роман Сущенко, незаконно затриманий в Росії, вже півтора року перебуває у в'язниці РФ за надуманими звинуваченнями.

"Ми надзвичайно цінуємо ті зусилля, яких докладає Офіс ОБСЄ для визволення нашого колеги. Ця підтримка є дуже важливою і для самого Романа, і для його сім'ї, а також для всього колективу Укрінформу", - запевнив Харченко. Він подарував Арлему Дезіру футболку з портретом Сущенка як нагадування, що боротьба за звільнення журналіста триває.

Нагадаємо, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка на порушення міжнародних правил затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня йому висунуто обвинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Роман Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

24 січня 2018 року Московський міський суд продовжив термін утримання під вартою Сущенка на два місяці - до 30 березня 2018 року.

Кримського журналіста Миколу Семену російський суд на анексованому півострові звинуватив у публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. 22 вересня 2017 року суд у Сімферополі призначив йому покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном у три роки і забороною займатися публічною діяльністю на три роки.

27-річний журналіст Станіслав Асєєв (публікувався під псевдонімом Васін) зник 2 червня 2017 року на території, контрольованій бойовиками ОРДО, і перебуває у полоні.