15-й з’їзд суддів розпочався сьогодні у Києві (аудіо)

15-й з’їзд суддів розпочався сьогодні у Києві (аудіо)

Під час з’їзду мають доукомплектувати Вищу раду правосуддя та Вищу кваліфікаційну  комісію суддів. Це органи судового самоврядування для нагляду за діяльністю суддів по всій Україні. Щодо деяких пропонованих кандидатів на ці посади висловили свої застереження громадські активісти із руху Чесно, Реанімаційного пакету реформ, Центру протидії корупції, Автомайдану та Фундації Деюре.

Які претензії до суддів висловлювали активісти і чи дослухалися до них делегати з’їзду, - дізнавалася Тетяна Власенко:

"Першими на з’їзд суддів прибули люди у мантіях і масках коней, які влаштували театралізовані перегони за місця у ключових органах суддівського самоврядування. Це так звані "темні конячки", кажуть організатори перегонів. У такий спосіб  громадські активісти вирішили привернути увагу суспільства до претендентів із сумнівною репутацією. У  списку руху "Чесно", "темних конячок" 18 із 34 кандидатів у Вищу раду правосуддя і 6 із 8-ми у Вищу кваліфікаційну комісію. Серед них судді, які приховують власні статки, які виносили сумнівні рішення, зокрема, проти активістів Євромайдану.  Це загроза для оздоровлення суддівської системи, - каже директор Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко.

Тарас Шевченко пояснює, що Вища кваліфікаційна комісія опікується конкурсами та оцінюванням суддів. А вища рада правосуддя призначає, звільняє та дає дозвіл на затримання і арешт нечесних суддів. Делегати мають обрати 4-х представників до Вищої ради правосуддя і одного у кваліфікаційну комісію. Голова Верховного Суду Валентина Данішевська каже, що ведеться робота, аби людей із заплямованою репутацією у  суді – не було.

Чи дослухалися судді до рекомендацій громадських активістів стане відомо у вівторок – на другий день роботи з'їзду. У перший – делегати зосередилися на переобранні Ради суддів через завершення каденції нинішнього складу. Як пояснив делегат з'їзду Іван Бахаєв, Рада суддів здебільшого займається організаційними питаннями і врегулюванням конфлікту інтересів між різними судовими інстанціями".

Тетяна Власенко Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!