Олександр Турчинов: Україна не може оголосити війну Росії

Олександр Турчинов: Україна не може оголосити війну Росії

Оголошення війни Росії неможливе через ядерний статус цієї держави.

Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов під час допиту у справі про держзраду Віктора Януковича в Оболонському райсуді Києва, повідомляє Укрінформ.

"Після підписання Будапештського меморандуму в Україні, на жаль, немає ядерної зброї. У нас немає на сьогодні військових засобів для протидії ядерній державі, якою є РФ - у випадку застосування ними всього арсеналу зброї. І тому як в лютому - березні 2014 року, і навіть зараз, коли ми маємо боєздатну армію, маємо зброю, достатню для захисту країни, ми не можемо оголосити війну агресору, тому що Росія є ядерною державою", - зазначив Турчинов.

Він додав, що після консультації з партнерами України, які були гарантами безпеки після відмови України від ядерної зброї, він отримав відповідь, що Україну зможуть підтримати лише на дипломатичному рівні.

 "Ядерна держава була готова до цієї війни, а Україна захистити себе у випадку повномаштабної війни з Росією в той час не могла", - зазначив секретар РНБО.

Секретар РНБО під час допиту наголосив також на тому, що президент-втікач Янукович порушував Конституцію впродовж усього президентства. Саме Янукович у брутальний спосіб узурпував Конституцію незаконним чином, привласнивши собі повноваження, на які народ України його обирав. Це стосується перекреслення Конституції від 2004 року і повернення до Конституції, яка була в часи Леоніда Кучми. Тому антиконституційні дії Януковича спостерігалися впродовж усього часу його правління Україною, поінформував Олександр Турчинов.  

Турчинов розповів також, чому не проводили спецоперацію у Криму. Антитерористичну операцію в Криму на початку 2014 року не проводили через зраду 90% співробітників СБУ на півострові, які мали її ініціювати.

Нагадаємо, Оболонський районний суд 29 червня 2017 року ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича.

Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених із метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.