В Італії вирішують, чи варто у школах виставляти традиційні різдвяні вертепи (аудіо)

В Італії вирішують, чи варто у школах виставляти традиційні різдвяні вертепи (аудіо)

Із наближенням свята Різдва Христового за західним обрядом в Італії відновилися дискусії, чи варто у школах виставляти традиційні художні вертепи.

Розповідає наша кореспондентка у Римі  Наталка Жеревчук:

"З огляду на помітну присутність в італійських школах дітей різних національностей та віросповідань, у багатьох навчальних закладах останніми роками відмовляються від католицьких різдвяних шопок або презепе, як їх тут називають. Щоб уникнути непорозумінь з боку батьків-іммігрантів, пояснюють директори шкіл. Вони нагадують про Конституцію країни, яка гарантує рівність усіх, незалежно від національного походження чи релігії.

З метою протидії такій тенденції та захисту рідної культури, у деяких районах північної Італії до справи долучилися місцеві політики. Обласна рада регіону Венето планує допомагати школам фінансово для облаштування біблійної сцени народження Ісуса Христа.

А в місті Орбассано у П'ємонті міська рада більшістю голосів правих політиків ухвалила постанову про обов'язкову наявність вертепів у школах міста. "Політика прийому мігрантів не повинна ґрунтуватися на відмові від національних культурних символів ", - йдеться в документі.

Традиція оформлення сцени народження Ісуса зародилася в Італії 8 століть тому. Ідею створення презепе приписують святому Франциску Ассизькому, покровителю країни. У святковий період різдвяні вертепи виставляють у церквах  і багатьох громадських місцях".

Наталка Жеревчук із Рима, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!