Військовий переворот відбувається у Зімбабве

Військовий переворот відбувається у Зімбабве

В околицях столиці Зімбабве Хараре з'явилися танки, військові захопили телерадіокомпанію і заарештували Роберта Мугабе, що править країною 37 років.

Про це повідомляє НВ.

6 листопада 2017 Роберт Мугабе відправив у відставку віце-президента Еммерсона Мнангагву, якого довгий час вважали його наступником. Мугабе звинуватив Мнангагву в спробі державного перевороту. Деякі ЗМІ писали, що президент запідозрив віце-президента в тому, що він спробував захопити владу за допомогою чаклунства. Повідомлялося також, що причиною відставки став конфлікт Мнангагви з дружиною президента Грейс Мугабе. Після відставки віце-президенту довелося виїхати з країни.

Крім Мнангагви переслідувань зазнали також близько 100 чиновників уряду Зімбабве, яких звинуватили в підтримці колишнього віце-президента.

Вранці 15 листопада стало відомо, що військові Зімбабве взяли під контроль державну телерадіокомпанію ZBC. За даними ЗМІ, під час захоплення кількох її співробітників побили. Після захоплення випуск новин був замінений музичною заставкою.

Незабаром генерал-майор армії Зімбабве Сібусісо Мойо виступив зі зверненням до народу країни, в якому пояснив, чому в столицю було введено війська, а також захоплено телецентр. За його словами, військові на час беруть на себе контроль в країні. Повідомлялося також, що військові затримали міністра фінансів Зімбабве Ігнатіуса Чомбе.

Незабаром ЗМІ повідомили, що військові взяли під арешт 93-річного Роберта Мугабе і його дружину Грейс.