Український слід у "Райських документах" - чого чекати? (аудіо)

Український слід у "Райських документах" - чого чекати? (аудіо)

Чого чекати від нових фінансових викриттів, відомих як "Райські документи"? Нагадаю, репортери "Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань" оприлюднили дані про майже вісім трильйонів євро з усього світу в офшорах. Вони вивчили понад 13 мільйонів секретних документів і розкрили нові схеми ухиляння від сплати податків світових політиків та бізнесменів. Є у списках і українські прізвища.

Що думають фахівці про ймовірні наслідки, з’ясовувала Віолетта Карлащук:

"Чимало фірм, що фігурують у документах, розташовані на 19 острівних державах, зокрема, на Островах Кука, Бермудах, Мальті. Тому чергове офшорне викриття і дістало назву "Paradise Papers", тобто "райські документи". У них "засвітилися" десяток українських політиків і бізнесменів.

Серед них, зокрема, і Президент Петро Порошенко, який фігурував півтора року тому і в "панамському скандалі". Тоді він пояснив, що зареєстрував офшорну фірму на Британських Віргінських островах для того, щоб передати свою компанію в сліпий траст. Тоді силові та антикорупційні структури України не знайшли підстав для відкриття справ.

Нині представники опозиційних фракцій вимагають публічних роз’яснень щодо офшорних скандалів Президента та його оточення і закликають антикорупційні органи розслідувати цю справу.

Утім, виконавчий директор міжнародної організації "Transparency International Ukraine" Ярослав Юрчишин каже, що "райські документи" не засвідчують факту відмивання коштів. За його словами, у системі трасту є компанії тих юрисдикцій, де податки є меншими і відбувалася скоріше оптимізація податків, що сплачуються не в Україні, а за кордоном.

За міжнародним законодавством, тримання грошей у офшорах не є злочином і багато великих компаній так і чинить, говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Інша справа, каже він, яке походження цих коштів і чи сплачуються з них податки.

Також "райські документи" викривають ділові зв'язки членів адміністрації Дональда Трампа з оточенням Владіміра Путіна. Зокрема, в розслідуванні фігурує ім'я американського міністра торгівлі Вілбура Росса, якого пов'язують комерційні інтереси з британською компанією "Navigator Holdings", ("Навігейто Холдінгс") що співпрацює з найбільшим нафтохімічних холдингом Росії "Сибур".

Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати репортаж:


Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!