СБУ викрила хакерів на Запоріжжі

СБУ викрила хакерів на Запоріжжі

Незаконний обіг баз даних та поширення вірусної інформації в Інтерент-мережі припинила Служба безпеки України спільно з відділом кіберполіції в Запорізькій області.

За словами речника СБУ в Запорізькій області Сергія Левченка, отримані незаконним шляхом бази даних продавали. Вартість інформації залежала від її цінності та наповнення й коливалась у межах від ста до тисячі американських доларів.

Читайте також — За хвилину у світі відбувається сто вірусних атак

Оперативники спецслужб задокументували, як зловмисники маскували віруси під виглядом окрисних файлів та розповсюджували їх за допомогою спам-рассилки, шляхом розміщення на відкритих інтернет-ресурсах для завантаження і користувачі автоматично встановлювали вірус на свої пристрої.

Під час проведення обшуків у помешканнях зловмисників співробітники СБУ спільно з кіберполіцією виявили комп’ютерну техніку з інстальованим програмним забезпеченням призначеним для створення та модифікації комп’ютерних вірусів. У межах кримінального провадження комп’ютерне обладнання вилучено та направлено на експертизу.

Нагадаємо, у січні хакери опублікували базу даних користувача з майже 773 мільйонами адрес електронної пошти і 22 мільйонами унікальних паролів.

У листопаді 2018 року невідомі оприлюднили особисті дані 257 000 користувачів Facebook. В ефірі Українського радіо голова громадської організації "Лабораторія цифрової безпеки" Ірина Чулівська зазначила, що користувачі самі надають доступ до своїх особистих даних, і соціальні мережі до цього непричетні.

Фото: The Guardian