Ільмі Умеров: повернення Криму стає все ближчим

Ільмі Умеров: повернення Криму стає все ближчим

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров вважає головною передумовою повернення Криму Україні посилення антиросійських санкцій і вірить, що з кожним днем деокупація півострова наближається.

Про це Умеров сказав в інтерв'ю Інтернет-виданню "Цензор.ні".

"Щодня це стає на день ближче. Посилення санкцій має призвести до того, що Росія відмовиться від Криму. Коли - я не знаю. Це може статися зовсім несподівано, це може статися через десятиліття. Я не можу прогнозувати. Я один раз назвав 1,5 - 2 роки, але вже пройшло 3,5 роки", - сказав заступник голови Меджлісу.

За його словами, якщо пустити питання деокупації на самоплив, Росія ніколи не поверне анексований півострів. Якщо Україна не домагатиметься повернення Криму, не створюватиме для Росії економічні проблеми й не домовлятиметься з провідними країнами, то ця тема може зникнути з міжнародного порядку денного. Також він спростував ідею про спільне управління півостровом.

Нагадаємо, в окупованому Криму підконтрольний Кремлю "суд" засудив Умерова до 2 років колонії-поселення щодо звинувачення у нібито публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. 25 жовтня Ільмі Умеров разом із ще одним заступником голови Меджлісу Ахтемом Чийгозом були передані російською стороною Туреччині. 27 жовтня вони прибули до Києва.