Валерія Лутковська: підстав для доправлення у військкомат відвідувачів нічного клубу не було (аудіо)

Валерія Лутковська: підстав для доправлення у військкомат відвідувачів нічного клубу не було (аудіо)

Законних підстав для затримання і доправлення у військкомат відвідувачів одного з київських нічних клубів не було. Таку думку висловила сьогодні Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. Представники столичної поліції ж наполягають, що діяли суто у межах закону.

У ситуації розбиралася Юлія Конішевська:

"Нагадаю, рейд правоохоронців у нічному клубі відбувся у ніч проти 28 жовтня. За словами одного із затриманих Антона Косенка, силовики поклали людей на підлогу і почали обшуки. У хлопця перевірили одяг і змусили роззутися. При виході з клубу на затриманих чекали представники військомату, каже Антон, вимагали у затриманих назвати прізвища та особисті дані, потім автобусом доправили у військкомат.

Наступного дня після рейду Глава Нацполіції Києва Андрій Крищенко заявив, що обшуки у закладі відбулись законно, на підставі рішення суду. За його словами, правоохоронці зафіксували 17 вилучень наркотичних засобів у відвідувачів і 32 людини, які ухиляються від строковОї служби.

Представник Головного управління персоналу Генштабу Збройних сил Валерій Дендебера каже, що дванадцять осіб, яких визнали ухильниками від строкової служби, наразі проходять медичні і професійно-психологічні огляди.  

За словами Омбудсмана Валерії Лутковської, за кримінально-процесуальним кодексом, під час обшуку приміщення перевірці підлягають і люди, які у ньому перебувають. Однак, потрібно з’ясувати чи не були порушені при цьому права людини.

Адвокат Ксенія Проконова вважає, що слідчі дії у київському клубі були спрямовані на те, щоб допомогти військкомату виконати план набору на строковУ службу. А Валерія Лутковська повідомила, що має намір звернутися до міністра оборони і до генпрокуратури з клопотанням щодо неприпустимості таких дій правоохоронців".

Юлія Конішевська. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!