Українських заробітчан попереджають: обережно - аферистка

Українських заробітчан попереджають: обережно - аферистка

Майже 20 українських заробітчан із польською візою стали жертвою недобросовісного наймача з Естонії Еві-Юлії Стумбріс, яка продовжує наймати робітників в Україні.

Про це повідомляє найбільша естонська газета "Postimees".

"Postimees" зміг поговорити з чотирма українцями, які приїхали в Естонію через легальні фірми і потрапили до рук поліції. Двом із них призначили штраф, двоє відбулися попередженням, але всі вони упродовж тривалого часу були змушені поневірятися і випрошувати у людей, які прийняли їх на роботу, зароблені гроші. Останнє зробити в повному обсязі досі не вдалося", - йдеться в повідомленні.

Заробітчани Роман, Сергій, В'ячеслав, Олександр були затримані в Таллінні під час поліцейського рейду, оскільки договори, укладені з ними виявилися "липою". Маючи польську робочу візу вони могли легально працювати в Польщі. Але їх "здали в оренду", тобто відправили у партнерську естонську фірму у відрядження. Це було зроблено наймачем із порушенням законів. Метою "відрядження" не є стажування або обмін досвідом, це реальна робота за кордоном, на яку потрібен особливий дозвіл - у даному випадку від влади Естонії.

Фірми "Аlmika" і "Esmika", що фігурують в історії, засновані навесні і восени 2017 року. Єдиним членом правління обох є Еві-Юлія Стумбріс. Вона є і членом правління польської фірми "Averos SPZ.O.O", від імені якої підписувалися липові договори з українцями, яких відправили  у "відрядження" до Естонії.

У такій ситуації знаходяться ще, як мінімум, 20 українських робітників в Естонії. І набір недобросовісним наймачем робітників із України триває.

Додамо, журналісти "Postimees" передали всі зібрані матеріали в естонський Департамент поліції і прикордонної охорони і тримають ситуацію на контролі.