Віктор Скаршевський: підвищення зарплати керівництву НБУ є неетичним

Віктор Скаршевський: підвищення зарплати керівництву НБУ є неетичним

Керівництву Національного банку України істотно підвищили зарплати.

Економічний експерт Віктор Скаршевський прокоментував в ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Вдень" підвищення зарплати членам правління Нацбанку України.

"Вони мають право підвищувати собі зарплату, і виходячи зі свого коштористу, вирішувати, можуть вони це робити чи ні. Це суто технічна сторона питання. А якщо дивитись функціонально, за що відповідає Національний банк, а він відповідає за стабільність банківської системи, за стабільні ціни, які до речі, в цьому році зростають в два рази більше, ніж обіцяв нам Національний банк, то виходить так, що вони знищили банківську систему - 90 відсотків українських банків було виведено з ринку, сотні мільярдів втратили люди і підприємства. А тепер НБУ говорить, що в них маленькі зарплати, тому давайте їх підвищимо в 1,5 - 2 рази, до 10 тисяч доларів. Це виглядає не дуже етично, коли 90 % населення вже в цьому році подало заявку на субсидію, коли середня зарплата - 250 доларів по країні, вони собі встановлюють зарплату в 10 тисяч доларів. Вони підняли собі зарплати, щоб зрівнятись з комерційними банками. Але комерційні банки заробляють гроші, а НБУ - не заробляє,"- прокоментував Віктор Скаршевський.

На думку експерта, навіть така висока зарплатня не може виключити корупційну складову будь-якого чиновника. Якщо немає невідворотності покарання, корупція буде процвітати, наголосив Віктор Скаршевський.

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00.