Посадовцям хочуть заборонити їздити до Росії (Аудіо)

Посадовцям хочуть заборонити їздити до Росії (Аудіо)

Чи варто їздити українцям до Росії? Розгляду у Верховній Раді очікує законопроект, яким пропонується тимчасово обмежити поїздки до країни-агресора державним службовцям і політикам. Подібна ініціатива від Служби безпеки цей список розширює представниками органів місцевого самоврядування та громадськими діячами.

Як ці ініціативи узгоджуються з інтересами України і правами людини – спробувала з’ясувати Ольга Бутко:

"Навіть на четвертому році війни українці досить інтенсивно, причому,  щоденно продовжують їздити до Росії. На заробітки, до родичів, на бізнес-зустрічі чи й просто подивитись, як там живуть. А навіщо їздять туди посадовці та політики, які мають стояти на варті територіальної цілісності та суверенітету, а отже, уникати контактів з представниками країни-агресора? Частково відповідь на це питання знає народний депутат із парламентської  фракції Блоку Петра Порошенка Андрій Немировський, який є співавтором законопроекту про тимчасову заборону державним службовцям та іншим посадовим особам їздити до Росії.

У тому, що подібні заходи не можуть застосовуватись ні щодо посадовців, ні щодо звичайних громадян, переконана політичний експерт Яніна Соколовська. Вона їздить до Москви для участі у телевізійних шоу, аби, за її особистим визначенням, на інформаційній передовій справді українці, а не підставні особи представляли Україну та її інтереси.

Прибічником саме жорстких заходів України щодо Росії є експерт з питань безпеки Центру дослідження Росії Борис Базилевський. Хоч із цим, каже аналітик, ми спізнились, щонайменше, на три роки.

До слова, і народний депутат Андрій Немировський, і експерт Борис Базилевський вважають, що покаранням за порушення положень відповідного закону – в разі його ухвалення Верховною Радою - має бути кримінальна відповідальність, а не штраф чи просто звільнення з роботи".

Ольга Бутко – Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!