На Полтавщині у музеї зберігають копію сукні Софі Лорен (Аудіо)

 На Полтавщині у музеї зберігають копію сукні Софі Лорен (Аудіо)

Копію сукні Софі Лорен, яку актриса замовила, коли знімалася в фільмі "Соняшники" у 1970 році на Полтавщині, збергіють у музеї ткацтва і вишивки в Решетилівці.

В експозиції закладу і килим, аналогічний якому висить в Блакитній залі штаб-квартири ООН. Виготовила його відома місцева майстриня Надія Бабенко.
 
Ці та інші експонати бачила наша кореспондентка Наталя Очкань:
                     
"Музей ткацтва і вишивки створили у райцентрі Решетилівка на Полтавщині 1993 року на прохання громади. Адже населений пункт здавна вважають центром народних промислів, а саме ткацтва, вишивки й килимарства.

В.о. директора Решетилівського районного краєзнавчого музею Юрій Кисіль розповідає, що у стінах закладу помістилася чи ни вся історія місцевого ткацтва, починаючи від  її витоків і до сучасності.

Серед найцінніших експонатів називає два. Перший – це копія сукні Софі Лорен у народному стилі з домотканого полотна. Вона виконана білим по білому хрестиком і лИштвою. У 1969-70 роках у селі Чернечий Яр Диканського району на Полтавщині знімався художній фільм "Соняшники". В ньому грала роль зіркова італійка, яка цього року відзначила 73-річчя, а три роки тому її визнали найгарнішою жінкою в світі в своїй віковій категорії. Юрій Кисіль припускає, що тоді на Полтавщині вона замовила не лише сукню з решетилівським брендом "білим по білому", а ще й блузу.

Вона дізналася, що в Решетилівці є гарні вишиванки і замовила собі сукню і, я думаю, що ще й блузу, бо я бачив її на фото в інтернеті у блузі "білим по білому". Це наш бренд Решетилівський, який у цьому році занесений до культурної спадщини ЮНЕСКО.

Другий цінний експонат – це килим у голубих тонах під назвою "Древо життя", авторка якого заслужена майстриня народної творчості Надія Бабенко. Оригінал названої роботи знаходиться в штаб-квартирі ООН. Кількаметровий виріб насичений рослинним орнаментом.

Нині син Надії Бабенко працює над тим, щоб решетилівські килими услід за тамтешньою вишивкою "білим по білому" занесли до культурної спадщини ЮНЕСКО".

Наталя Очкань. Полтава. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!